уторак, 11 јуна, 2024
vesti online

Pet miliona migranata ide ka Makedoniji

Đorđe Ivanov: U toku je specijalni rat koji tenzijama treba da iznudi formiranje tehničke vlade
Autor: Željko Šajnnedelja, 26.06.2016. u 21:45

Ђорђе Иванов (Фото Фонет / АП)

Od našeg dopisnika

Skoplje – Predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov se 12 sati nakon neizglasanog opoziva u makedonskom Sobranju obratio naciji, a zatim posetio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon te posete makedonski „Dnevnik” objavio je intervju s predsednikom države, a treba naglasiti da je posle abolicije, svakim svojim, istupom Ivanov je lančano izazivao polemike u narodu, medijima, kao i na makedonskoj političkoj sceni.

U međuvremenu, Ivanov je u obraćanju naciji, govoreći o bezbednosnoj situaciji, istakao da je abolicijom sprečio međumakedonski sukob. Prema uverenju predsednika države, u Makedoniji se vodi specijalni rat kao deo strategije koja tenzijom treba da uspostavi tehničku vladu. U MUP-u Makedonije, Ivanov je informisan da se očekuje drugi migrantski talas: iz Egipta pet miliona i potencijalnih 20 miliona koji se nalaze na granici Sudana.

Ipak, u intervjuu za skopski „Dnevnik” predsednik Ivanov je izjavio da je bezbednosna situacija takva da građani Makedonije mogu da budu mirni.

Nakon predsednikovih aktivnosti, političke partije kao da su počele da licitiraju datum vanrednih parlamentarnih izbora. Makedonska opoziciona partija SDSM tražila je da predsednik podnese ostavku u septembru i da se u novembru održe izbori.

Posle njih oglasila se juče partija VMRO-DPMNE tražeći da se izbori održe u narednih četiri do šest meseci a da je ona spremna da se žrtvuje, kako je rekao njen predsednik Nikola Gruevski, u interesu države. Gruevski je samouvereno izjavio da su oni pobednici na sledećim izborima.

Albanska partija DUI, po rečima njenog predsednika Alija Ahmetija, nije sigurna da izbori mogu da se održe ove godine, a za iduću treba da se razgovara.

Do novih susreta lidera još nije došlo jer su pregovori prekinuti pre nedelju dana. Verovatno znajući nešto više, predsednik druge albanske partije Menduh Tači izjavio je pre prekida razgovora da ne veruje da će do tog sastanka brzo doći.

Javnosti je rečeno da su se svi okvirno izjasnili načinu i vremenu izbora, ali je tendencija da se održe što kasnije.

Albanska partija DUI, koja važi za jezičak na vagi, nekako je najrealnija smatrajući da je pržinskoj vladi potrebno vreme da pripremi izbore kako bi protekli fer i demokratski.

Po oceni predsednika Ivanova, prilikom obraćanja naciji, za krizu u Makedoniji odgovornost snose baš albanska partija DUI i opoziciona makedonska SDSM.

U međuvremenu, u javnosti su sve intenzivniji pritisci na vladajuću strukturu da ode s vlasti, pusti demonstrante iz zatvora i da se Ustavni sud izjasni o radu Specijalnog tužilaštva, koji je predsednik države i predsednik partije VMRO-DPMNE ocenio kao selektivan, a čiji je nalogodavac partija SDSM i takvim radom SJT se priklonio politici, a ne vladavini prava.

Parlamentarna koalicija VMRO-DPMNE skoro svakodnevno informiše narod da na osnovu novih više milionskih investicija vlada otvara nove fabrike čime se pruža mogućnost za nova radna mesta. Vlada radi punim kapacitetom bez obzira na krizu gde se kadrovi albanske partije DUI mnogo i ne eksponiraju. (Politika)