IAKO je prošle nedelje beogradski Privredni apelacioni sud ukinuo privremenu meru zabrane raspolaganja kapitalom novom vlasniku „Pivare Niš“, to rešenje nije dostavljeno ni posle pet dana, a sudija je ponovo doneo iste mere. Zbog toga, kako navode u rukovodstvu bugarske firme „Kapitalne investicije“, kapije i dalje ostaju zabravljene, a remont pogona odlaže se do daljeg.

Privredni apelacioni sud iz Beograda, posle javnog izjašnjavanja Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da je postupak prodaje pivare sproveden po zakonu, ukinuo je meru zabrane raspolaganja kapitalom bugarskom investitoru Stefanu Stefanovu. Njemu je privremeno bila oduzeta imovina proizvodno poslovne celine, zbog čega je i morao da otpusti primljene radnike i sve započete poslove na remontu i pokretanju proizvodnje prekine. I pored nade da je pravda pobedila, i u iščekivanju papira koji bi dozvolio otvaranje kapija i nastavka remonta, istovetna mera je, kako tvrdi Nikola Karanović, zastupnik kapitala, izrečena od strane istog sudije niškog suda i to bez održavanja ročišta i bez dokaza da je rešenje Privrednog apelacionog suda dostavljeno ovoj firmi.

  • Istoga dana, 5. oktobra, ekspresno je doneto rešenje sa istovetnim sadržajem i obrazloženjem kao u ukinutom rešenju. Ako je i bilo sumnje, sada je jasno da neko želi da stranom investitoru otme imovinu koja je kupljena u legalnom i zakonom predviđenom postupku i da spreči da se zaposle radnici, a pivara počne proizvodnju – izjavio je Karanović. – Za zaštitu svoje imovinu koja je kupljena i u potpunosti isplaćena po javno beležnički potvrđenom ugovoru o kupoprodaji, ispunjenom u potpunosti, kao i zaštiti prava, upotrebićemo sva zakonom dozvoljena sredstva.

JAVNOST

RUKOVODSTVO Pivare smatra da je neophodno da javnost i državni organi budu obavešteni kako se postupa prema stranom investitoru koji je ovde uložio novac sa ciljem da pokrene proizvodnju i radi, umesto čega je izložen progonu, maltretiranju i otimanju imovine. (Novosti)