VARŠAVA – Poljska opozicija zahteva da Varšava zvanično zatraži izručenje Sirijca koji je u Nemačkoj proteklog vikenda u mestu Rojtlingen blizu Štutgarta napao mačetom i ubio trudnu Poljakinju i povredio još petoro prolaznika, da mu se sudi u Poljskoj.

„Zahtevamo da Poljska započne proceduru izručenja napadača u Poljsku. Ubica koji je izvršio zločin nad našom državljankom, bez obzira na narodnost, ciljeve i motive mora da odgovara pred poljskim pravosuđem i da izdržava kaznu u Poljskoj“, kazao je poslanik stranke KUKIZ15 Adam Andruškjevič.

„Ubijena je trudnica. Tu se kosa diže na glavi. Poljska mora da bude ozbiljna država i u situaciji kada je ubijen poljski državljanin da traži izručenje ubice“, objasnio je na konferenciji za novinare drugi poslanike te opozicione stranke poljskog rokera Pavela Kukiza Tomaš Žimkovski zašto je stranka zatražila od generalnog tužioca da pokrene postupak izručenja napadača.

Nemačka policija i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdili su u nedelju uveče da je žena koju je mačetom u Rojtlingenu ubio 21-godišnji Sirijac 45-godišnja Poljakinja.

Nemačka policija ne zna zašto su se posvađali ubica i njegova žrtva koji su bili zaposleni u istoj ćevabdžinici, a nije potvrdila ni navode nemačkih i poljskih medija da su bili u intimnoj vezi.

Nemačka policija saopštila je da izbeglica iz Sirije nije izvršio teroristički napad već da su razlozi zašto je divljao mačetom, ubio trudnicu i povredio nepoznate ljude bio lične prirode, javila je poljska televizija TVN24.(Novosti(