понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

Potraga za Titovim SKRIVENIM BLAGOM

Ni 33 godine od početka rasprave o ostavini Josipa Broza Tita ne zna se šta ulazi u ostavinsku masu, niti gde se ti predmeti nalaze.

Ostavina duga 33 godine: Titovi naslednici traže svoj deo

Titovi naslednici i njihovi pravni zastupnici nadaju se da će i to konačno biti poznato 1. decembra, kada se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu održava novo ročište u ovom maratonskom procesu.
– Još se skuplja dokumentacija koja se odnosi na to šta će uopšte predstavljati ostavinsku masu – kaže Violeta Kočić Mitaček, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice, koja očekuje da sud donese privremene meru o zabrani raspolaganje predmetima iz Titove zaostavštine.

Ona dodaje da se ne raspravlja samo o onome što je bilo u depozitu 555 NBS, poznatom kao “Titov sef”, već i o drugim pokretnim stvarima.

Staljinova sablja,
satovi, puške…

Titovi naslednici potražuju, između ostalog, i Staljinovu sablju, orden Suvorova, kao i još tridesetak komada ordenja, umetničke slike iz doma Brozovih, satove, kao i Titove lovačke puške, kojih je bilo 167. Na jednoj od poslednjih izložbi, međutim, izbrojano je samo 67 komada oružja, koje je uglavnom unikatno, rađeno lično za Tita.

– Nemamo ni informaciju gde se sve te stvari nalaze – kaže ona, izražavajući bojazan da se neće saznati ni šta je bilo u depou NBS.
Advokat Joške Broza, Goran Petronijević, uveren je da najveću opstrukciju sprovode predstavnici birokratije iz perioda Titove smrti.
– Mnogo toga je nestalo. Mislim da su to ukrali oni koji su bili u dodiru s tim, a to je vojna, politička i policijska vrhuška iz tog doba – kaže Petronijević.
Na spisku naslednika su Titov sin Miša, unuci Joška, Edvard, Zlatica i Svetlana, kao i sestre Jovanke Broz, Nada i Zora. (Blic)