уторак, 11 јуна, 2024
vesti online

PREGOVORI U MINSKU Ništa od dogovora: Ukrajina odbila ruske uslove, Putin i Oland napustili razgovore

Maratonski razgovori u Minsku ruskog, ukrajinskog i francuskog predsednika Vladimira Putina, Petra Porošenka i Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel nastavljeni su nakon kraće pauze. Ruska državna agencija je javila da je sporazum postignut u „nokoliko oblasti“ na samom kraju razgovora, ali nedugo zatim Bi-Bi-Si je preneo da je stav Ukrajine da su ruski uslovi „neprihvatljivi“. Nakon toga, pregovori su nastavljeni posle 14 časova trajanja.

Učesnici pregovora u Minsku: Lukašenko, Putin, Merkel, Oland i Porošenko

Lideri su napustili salu u kojoj su vođeni razgovori, prvi je izašao Porošenko, zatim Putin i na kraju Oland i Merkelova, prenela je agencija Tass. Razgovori su trajali više od 14 sati i to su najduži razgovori ruskog predsednika u njegovoj karijeri, navela je ruska agencija. Očekuje se da je kao rezultat razgovora donet dokument o razrešenju ukrajinske krize.

 

Ipak, ukrajinski predsednik Porošenko rekao je posle završetka maratonskih pregovora da su uslovi Moskve neprihvatljivi.

– Postavljeni su uslovi koje smatram neprihvatljivim – rekao je ukrajinski predsednik, ne želeći da ide u detalje, prenela je agencija AFP.
– Postoji uvek nada – rekao je Porošenko, koji je dodao da su on, ruski predsednik Vladimir Putin, francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel u „neprekidnim razgovorima“. (Blic)