четвртак, 13 јуна, 2024
vesti online

Premijer Albanije Edi Rama

Evropo, pomagaj! Kriza je, teška su vremena…

Rama na skupu o evropskim integracijama regiona,gde nisu došli iz Srbije

Datum kreiranja utorak, 09 decembar 2014 22:18 | Datum poslednje izmene utorak, 09 decembar 2014 22:18 | Objavljeno utorak, 09 decembar 2014 22:18 | Autor Petar Jovanovic | Štampa | El. pošta | Pogodaka: 5

BALKAN: Evropo, pomagaj! EVROPA: Kriza je, teška su vremena…

Tanjug | 09. 12. 2014. – 17:04h | Foto: AP | Komentara: 2

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Briselu da na Zapadnom Balkanu prvi put posle mnogo godina vlada mir, ali da je neophodno da Evropska unija direktnim investicijama pomogne posustalim privredama regiona kako bi se on integrisao u EU.

Edi Rama

– Granice na Zapadnom Balkanu više nisu problematične – poručio je Rama na skupu o evropskim integracijama regiona, koji je organizovala nevladina organizacija “Prijatelji Evrope” i naveo svoju nedavnu posetu

Beogradu kao ilustraciju ove teze.
On je, međutim, ukazao da EU ne razmišlja strateški o regionu i da se proces proširenja gubi u taktiziranju i tehničkim detaljima.
– Razumem zamor od proširenja, ali i mi smo umorni od zahteva da budemo strpljivi – rekao je Rama na skupu, na kome ove godine prvi put nije bilo predstavnika vlade Srbije.
On je zatražio od EU da finansijski pomogne zemlje u regionu kroz investicije u konkretne projekte.
– Ne živimo u oblacima, ne treba nam nova Solunska konferencija i prazne priče, nego strategija za ekonomski razvoj – kazao je albanski premijer i najavio da će uskoro ponovo posetiti Beograd na razgovore regionalnih lidera sa premijerom Kine.
– Razgovaraćemo o biznisu, jer Kina ima strategiju, za razliku od EU koja i dalje razmišlja samo o taktici – rekao je on.
Rama je pohvalio konferenciju o Zapadnom Balkanu koja je pre tri meseca na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel organizovana u Berlinu, ali se požalio na izostanak konkretnih dogovora.
– Bojim se da do sledeće takve konferencije koja treba da se održi u Beču opet nećemo ništa uraditi, nego ćemo samo pričati u prazno – poručio je on.

 

Vremena su teška za sve…

Benedeto dela Vedova iz Italije, zemlje kojoj uskoro ističe mandat predsedavanja EU, rekao je da su vremena teška za sve i da je pitanje proširenja zbog ekonomske krize i otpora javnosti zemalja prijemu novih članica palo u drugi plan.

Rama je na to reagovao rečima da je praćenje javnog mnenja loš način političkog rukovođenja.
– Ako mislite samo na sledeće izbore, a ne i na sledeće generacije, ništa nećete uraditi – naglasio je on.

 

EU izvozi ekonomsku krizu na Balkan

Dušan Reljić iz nemačkog Instituta za medjunarodne odnose i bezbednost je u svom izlaganju upozorio da evropske integracije Zapadnog Balkana nisu moguće bez privrednog razvoja.
– EU insistira da se zemlje kandidati reformišu dok istovremeno izvozi ekonomsku krizu u region – rekao je Reljić i dodao da je bez “Maršalovog plana” za Zapadni Balkan sve samo prazna priča.
U sličnom tonu je govorio i direktor Regionalnog sveta za saradnju Goran Svilanović, koji je izneo ideju da premijeri država u regionu što pre naprave planove o izgradnji saobraćajnih koridora za medjusobno povezivanje.
– Neka izračunaju koliko bi to koštalo i koliko bi oni sami mogli da izdvoje iz budžeta, a onda bi u Austriji mogli da zatraže da EU finansira ostatak – rekao je on.