понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

PRESUDA 19 GODINA NAKON UBISTVA Badža bio šef švercerima cigareta

Apelacioni sud utvrdio je da je Radovan Stojičić Badža bio organizator grupe švercera cigareta zajedno sa bratom Sinišom, koji je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Radovan Stojičić Badža

Foto: Screenshot / screenshotRadovan Stojičić Badža

Ovom odlukom preinačena je presuda Specijalnog suda koji je oslobodio Sinišu Stojičića zbog zastarelosti. Osim njega, pravosnažno su osuđeni Mihalj Kertes, tadašnji direktor Carine, na dve i po godine, Petar Milenković, bivši savetnik direktora Carine, na dve godine i dva meseca, Dejan Milenković, vlasnik sokobanjske firme „Deks“, na dve i po godine.

Nekadašnji pripadnici ekipe vanrednih mera kontrole Carine Zdravko Hristov i Nebojša Nikolić osuđeni su na dve godine, odnosno na godinu i osam meseci.

U konačnoj presudi utvrđeno je da su kriminalnu grupu osnovali braća Stojičić i da su cigarete lažno deklarisane kao toalet-papir kako bi bile unete u zemlju. Krijumčarenje se odvijalo preko graničnog prelaza Vrška čuka, a cigarete su završavale u privatnim magacinima Stojičićeve firme.

Radovan Stojičić Badža tada je bio prvi čovek srpske policije i ubijen je 11. aprila 1997. u beogradskom restoranu „Mama mia“. Počinioci do danas nisu otkriveni, ali istraga upućuje da je likvidiran zbog prevlasti u švercu cigareta. (Blic)