понедељак, 10 јуна, 2024
vesti online

Proteran iz Srbije jer je hteo da spali Patrijaršiju

Avganistanac Džemail Sarafez (27), samozvani lekar iz Kabula, osuđen je juče u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na šest meseci zatvora uslovno na dve godine, jer je 2. maja ove godine zapalio baraku u blizini Patrijaršije.

Požar

Barake na Kosančićevom vencu zapalio Avganistanac, Foto: Milorad Milanković

Kako „Alo!“ saznaje, tužilaštvo se odreklo prava žalbe na presudu posle čega mu je ukinut pritvor i odmah je deportovan iz Srbije sa zabranom ulaska u narednih pet godina. Na sudu je izjavio da je lekar, rodom iz Kabula i da je krenuo u Nemačku da radi. Nije imao lična dokumenata zbog čega mu je u policiji urađen DNK i uzeti otisci prstiju.

Sud je utvrdio da je Avganistanac 2. maja, u večernjim satima, izazvao požar u baraci na Kosančićevom vencu u Beogradu, u neposrednoj blizini zgrade Patrijaršije. Posle požara je kolima Hitne pomoći prebačen na VMA zbog trovanja dimom.

U bolnici je bio nasilan, zbog čega je morala da interveniše vojna policija. Utvrđeno je da je imao 0,90 promila alkohola u krvi. Na glavnom pretresu je tvrdio da je baraku zapalio neko drugi, ali je policija potvrdila da je u trenutku požara bio sam u baraci.

– U Hitnoj pomoći se pretvarao da je bez svesti! Kada su ga prebacili na VMA napravio je pravi haos. Vikao je da hoće da se ubije! Međutim, kada su ga pitali zašto se napio i preti samoubistvom kada njegova vera to osuđuje odbio je da odgovori – izjavili su očevici incidenta u bolnici.

Sarafez je prilikom hapšenja kod sebe imao oko 1.000 evra. Na pitanje odakle mu toliko para, samo je slegao ramenima. Utvrđeno je da je novac poslat u Srbiju sredinom aprila na ime njegovog zemljaka.

– Ponudili smo mu da kontaktira sa svojom ambasadom, ali je odbio – kaže naš sagovornik.(Alo)