четвртак, 30 маја, 2024
vesti online

PROTEST PROTIV IZBEGLICA Sukob demonstranata i policije u Amsterdamu

Demonstracije protiv islama i imigracije održane su danas u nekoliko evropskih gradova, a u Amsterdamu su zabeleženi sukobi sa policijom.

Foto: Tanjug/AP

Sukobi između policije i demonstranata zabeleženi su u Amsterdamu, gde su se okupile pristalice antimigrantskog pokreta „Pegida“. U neposrednoj blizini održan je i kontramiting i demonstranti su uzvikivali „Izbeglice su dobrodošle, ali ne i fašisti!“, prenosi AP.

Policija je uhapsila nekoliko osoba.

Istovremeno, nekoliko hiljada pristalica nemačkog kontroverznog desničarskog pokreta okupilo se danas u Drezdenu, a policija je rasporedila dodatne snage bezbednosti u gradu i pripremila vodene topove, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Protesti širom Evrope

Na ulice Varšave, Praga, Brna i Bratislave izašle su danas hiljade demonstranata protiv „islamizacije Evrope“, uz skandiradnje, „Poljska Poljacima“, „Češka Česima“, „Nećemo multi kulti“, pod transparentima sa precrtanom džamijom i bradatim džinom iz Aladinove lampe.

Paralelno s tim skupom u Drezdenu, nekoliko stotina protivnika Pegide okupilo se ranije danas pozivajući na toleranciju u Drezdenu gde inače ne živi veliki broj stranaca ali je u Nemačkoj postao simbol ksenofobije.

Antiislamski pokret „Pegida“, koji je osnovan u Nemačkoj sredinom 2014. godine, pozvao je danas svoje članove i simpatizere da se pridruže marševima. Ovaj pokret iz Nemačke se proširio na Francusku i druge evropske zemlje.

Protesti pristalica „Pegide“ održani su u Francuskoj, Velkoj Britaniji, Poljskoj, Češkoj, Irskoj, Danskoj, Finskoj i Estoniji. (Blic)