среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

PRVI PROBLEM U ŽELEZARI Kinezi ljuti na srpske vlasti zbog dva razloga

Nije prošlo ni dve nedelje od dolaska kineskog „Hestila“ u Železaru Smederevo, a već su se pojavili prvi problemi između njih i srpskih vlasti.

Glavni ulaz u Železaru Smederevo

Foto: RAS SrbijaGlavni ulaz u Železaru Smederevo

Prema saznanjima „Blica“, prvi je vezan za moguće posledice oko istrage Evropske komisije za navodne damping cene čelika iz Srbije prilikom izvoza u EU i eventualne kazne koje mogu da padnu na teret novog vlasnika. Drugi se odnosi na angažovanje Petra Kamaraša kao savetnika kod novog vlasnika.

Prema saznanjima „Blica“, Kamaraš i njegov „HTP inženjering“ biće specijalni savetnici kineskog vlasnika u prelaznom periodu, dok tim kineskih menadžera ne preuzme rukovođenje.

– To postavljenje bilo je prvi kamen spoticanja. Srpska strana smatra da nije primereno da se Kamaraš, nakon što je Skupština Železare raskinula ugovor o upravljanju s njim zbog gubitka od 150 miliona evra, angažuju kao savetnik. Mi smo blago reagovali na ovakav potez, ali lavina nezadovoljstva nastupila je od Kineza nakon što je EK pokrenula istragu zbog navodnih damping cena čelika pri izvozu u EU – kaže naš izvor iz Vlade. (Blic)