Tursko pravosuđe podiglo je optužnice protiv 85 generala i admirala vojske zbog neuspelog pokušaja puča dok je nekoliko desetina i dalje na ispitivanju, javila je danas turska provladina agencija Anadolija.

Ukupno 103 generala i admirala turske vojske pritvoreno je u okviru istrage o neuspelom puču 15. jula u kojem je stradalo gotovo 300 osoba.

Među njima je bivši komandant vazduhoplovnih snaga, general Erdal Osturk koji je priznao da je delovao s namerom da sprovede državni udar.

Premijer Turske Binali Jildirim istakao je da se vlast “ne sveti pučistima”.

10:44 – JILDIRIM ODBACIO BILO KAKVU OSVETU PREMA PUČISTIMA

Turski premijer Binali Jildirim odbacio je danas „duh osvete“ prema pučistima posle neuspelog državnog udara u Turskoj pozivajući na poštovanje vladavine prave.

„Niko ne bi trebalo da deluje u osvetničkom duhu… To je apsolutno neprihvatljivo u zemlji u kojoj je vladavina prava“, rekao je Jildirim i dodao da je u Turskoj sada neophodno jedinstvo.

Vojno-policijske mere posle neuspelog puča u kojem je poginulo 290 osoba, izazvale su zabirnutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava . (Novosti)