GORAŽDEVAC – U Goraždevcu je jutros rano pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik koji se nalazi u centru tog metohijskog sela, povređenih nije bilo.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je Tanjugu da se incident dogodio rano jutros oko tri sata i da su oštećena dva automobila.

Po njegovim rečima, pucano je na kuću petočlane porodice Petrović na koju je ispaljeno pet hitaca iz vatrenog oružja, a jedan metak pronađen je u kupatilu kuće.

Jevtić je kazao da su napadači pokušali da zapale spomen obleležje u selu, da je spomenik demoliran i da je u incidentu jedan automobile zapaljen.

Kosovska policija je obavila uviđaj.


RAKIĆ: NEKO ŽELI ETNIČKI ČISTO KOSOVO

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić osudio je jutrošnji incident u Goraždevcu, ocenivši da oni koji stoje iza toga žele etnički čisto Kosovo.

Skrnavljenje spomenika, uništavanje imovine i ugrožavanje života Srba u Goraždevcu je crveni alarm koji ukazuje na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, ocenio je Rakić u saopštenju.

On je naveo da slike porušenih spomenika, zapaljenih automobila i kuća izrešetanih mecima pokazuju Kosovo kakvo ne bi smelo da bude.

„Nadležni moraju da učine sve da zaštite živote svih građana i dok su počinioci na slobodi preti opasnost od ponavljanja takvih incidenata, koji su za svaku osudu“, ocenio je Rakić.

On je takođe zatražio reagovanje međunarodne zajednice zbog tog i drugih incidenata koji se dešavaju na Kosovu, a koji prete da ozbiljno destabilizuju situaciju. (Novosti)