уторак, 28 маја, 2024
vesti online

PUTIN POČEO RAT PROTIV NEMAČKE: Cilj Moskve je da destabilizuje Evropu i oslabi Merkelovu!

Rizik od otvorenog rata između Rusije i Ukrajine je sada veći nego što je bio pre godinu dana, rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

On je dodao i da je ruski predsednik Vladimir Putin započeo informacioni rat protiv Nemačke.

Porošenko je u intervjuu nemačkom listu „Bild“, datom povodom posete Berlinu u ponedeljak, rekao i da Moskva nije primenila „ni jednu jedinu tačku“ mirovnog sporazuma iz Minska, koji je predviđao prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

Rusija pojačava svoje vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, upozorio je Porošenko i dodao: „Opasnost da izbije otvoreni rat je veća nego što je bila lani.“

Rusija mnogo ulaže u pripremu za rat, rekao je Porošenko „Bildu“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom telefonskog razgovora apelovala na Putina da obezbedi poštovanje prekida vatre u Ukrajini i da posmatračima OEBS-a bude omogućen pristup području konflikta, izjavio je njen portparol.

Zvanični Berlin gaji sve jače sumnje da Rusija pokušava da izazove probleme u Nemačkoj kako bi na taj način pokušala da oslabi Merkelovu, navodi Rojters i dodaje da su nemački zvaničnici izjavili kako se Moskva nada da će destabilizovati Evropu i stvoriti vakum u kojem će moći da primeni svoju moć.

„Sad je Putin pokrenuo i informacioni rat protiv Nemačke“, rekao je Porošenko.

Zvanični Kremlj nije želeo da komentariše te optužbe. (Kurir)