MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

O POVLAČENjU ruske vojske iz Sirije koje bi trebalo da počne 15. marta, Vladimir Putin se dogovarao samo sa Bašarom Asadom. U Kremlju su objasnili da je ruski predsednik telefonirao sirijskom kolegi i dogovorio se sa njim o početku povlačenja ruske vojske.

Odluku o povlačenju ruskih jedinica iz Sirije Putin je doneo u ponedeljak, u dogovoru sa najbližim saradnicima – ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

– Zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u celini je ispunjen. Zato naređujem ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dela naše vojne grupacije iz Sirijske Arapske Republike – rekao jeVladimir Putin.

Putinova odluka nije iznenadilo rukovodstvo Sirije.

– Naravno da je odluka usaglašena sa predsednikom Asadom i o tome su informisani Sirijci – kazao je Putinov portparol Dmitrij Peskov. – Putin i Asad su se složili da su upravo aktivnosti Vazdušno kosmičkih snaga Rusije prelomile situaciju u borbi sa teroristima kojima je uništena infrastruktura i oni su ostali dezorganizovani. Sirijski predsednik Asad je izrazio duboku zahvalnost Rusiji za veliku pomoć u borbi protiv terorista. Poastognuto primirje je pomoglo da se naglo smanje razmere krvoprolića i poboljša humanitarna situacija u Siriji.

ARGUMENTI ŠOJGUA– TERORISTI su potisnuti iz Latakije, uspostavljen je saobraćaj sa Alepom, blokirana je Palmira i nastavljaju se borbe za njeno oslobađanje. Očišćen je veći deo provincija Hama i Homs, oslobođena je avio – baza Kvajres koja je bila pod blokadom tri godine. Uspostavljena je kontrola nad naftnim poljima blizu Palmire. Uništeno je 209 objekata za dobijanje nafte, kao i 2.912 cisterni za prevoz nafte – kazao je Šojgu.

Odluka Putina da povuče vojsku vezana je i za početak mirovnih pregovora u Ženevi.

– Verujem da će odluka o povlačenju biti dobar signal za sve sukobljene strane i da će to znatno podići poverenje učesnika u procesu. Nadam se da će doprineti rešavanju sirijskog pitanjamirnim putem – rekao je predsednik Rusije na sastanku sa Sergejom Lavrovom i Sergejom Šojguom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom sastanka sa Putinomsaopštio je da je uništeno više od dve hiljade muslimanskih ekstremista sa prostora Rusije, a sirijska vojska je uz pomoć ruske avijacije oslobodila više od 400 naseljenih mesta i više od deset hiljada kvadratnih kilometara.
U Kremlju su rekli novinarima da Putin nije razgovarao sa Asadom o njegovoj sudbini, jer to i nije bila tema razgovora.

Da podsetimo, Moskva je 30. septembra 2015. saopštila da počinje vojnu operaciju u Siriji. Prema procenama ruskih eksperata Rusija je svakodnevno trošila u Siriji 2,5 miliona dolara. U Siriji se nalazi ruska aviobaza u Latakiji i tehnička baza za servisiranje plovila u Tartusu. Aviogrupa u Latakiji ima više od 50 aviona i helikoptera. Obe baze štiti ruska morska pešadija iz sastava 812. brigade Crnomorske flote. Trenutno je u Siriji oko 600 vojnika i oficira morske pešadije.

Putin je takođe izjavio da ruska vojna baza u sirijskoj provinciji Latakiji i pomorska baza u luci Tartus nastavljaju da rade. (Novosti)