Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) Željka Radak Kukavčić izjavila je danas da je u toj zemlji, prema zvaničnim podacima, do kraja jula 2016. godine zabeleženo pet odsto više turista nego u istom periodu prošle godine.

Ona je agenciji Beta kazala da se dobri trendovi nastavljaju, a da je za dalji tok sezone važno to što se, prema najavama lokalnih turističkih organizacija, očekuje popunjenost kapaciteta i nastavak dobre posete.

„Sa optimizmom očekujemo da ova godina bude uspešnija od prethodne, koja je bila rekordna po posećenosti. Prateći najave i buking, kao i otvaranje novih avio linija, očekujemo da će se ciljevi koje smo zacrtali za ovu godinu i ostvariti“, rekla je Radak Kukavčić.

Prema njenim rečima, do kraja juna je u Crnoj Gori boravilo 412.000 turista, od čega je 90 odsto bilo stranaca i to mahom iz Rusije i regiona – Srbije i Bosne i Hercegovine, zemalja Evropske unije (EU).

„Značajan rast, zaključno sa junom, ostvaren je sa tržišta Velike Britanije i Francuske, koji tradicionalno posećuju Crnu Goru u ; pred i postsezoni, zatim iz Holandije, Italije, Poljske i Turske gde se beleže dvocifrene stope rasta“, rekla je ona.

Najpopularnije turističko mesto i dalje je Budva u kojoj se ostvari čak 40 odsto ukupnog broja noćenja, rekla je Radak Kukavčić i dodala da slede Herceg Novi sa 17, Bar sa 15, Tivat sa 9, Ulcinj i Kotor sa 6 odsto ostvarenih noćenja.

Kako je rekla, u kontinentalnom delu, najposećeniji su Kolašin i Žabljak, ali je primetno i povećanje broja turista u Podgorici i na Cetinju.

Ona smatra da je aktivni turizam šansa da se turistička sezona u Crnoj Gori produži i tokom cele godine.

„Kroz ulaganja crnogorske Vlade, ali i realizacijom značajnog broja projekata koji su finansirani iz fondova EU i donatorskih organizacija, ponuda na severu je sve raznovrsnija i bolja, infrastruktura i usluga su dosta unapređene“, rekla je Radak Kukavčić.

Ono na čemu bi Crna Gora trebalo još više da radi je kulturni turizam, budući da se na njenoj teritoriji nalazi bogato sakralno nasleđe, koje obuhvata više od 800 spomenika – 570 crkava i 60 manastira, brojne džamije, katoličke i protestantske crkve.

U Crnoj Gori sve više se razvija sportski ili „ekstremni“ turizam, koji pored splavarenja obuhvata „džip safari“, jahanje, planinarenje, biciklizam, paraglajding, kajakaštvo, kampovanje, speleologiju, lov i drugo.

Posebna vrsta ovog turizma je „kanjoning“ koji je u poslednje vreme sve atraktivniji, naročito za strane turiste, i koji podrazumeva savladavanje kanjona plivanjem, skakanjem sa vodopada, korišćenjem užeta, penjanjem.

Za sada, u turističkoj ponudi je savladavanje kanjona Nevidio, koji se nalazi u blizini Šavnika, na Durmitoru i koji je poslednji osvojeni kanjon u Evropi, dužine 3,5 kilometara.

Jedna od posebnih turističkih atrakcija je Lipska pećina, otvorena u julu prošle godine, koja se nalazi na pet kilometara od centra Cetinja, a sadrži jedinstvene pećinske ukrase – stalagmite i stalaktite.

Ova, jedina valorizovana pećina u Crnoj Gori, ima sistem od 2,5 kilometara prolaza, dvorana i galerija, a otkrivena je pre 19. veka, o čemu govore brojni dokumenti naučnika iz tog perioda koji su je proučavali.

Radak Kukavčić je istakla opštinu Bar koja poslednjih godina beleži sve veću posećenost.

Specifčnost te opštine je što ima dve obale – morsku i jezersku, a Turistička organizacija Bar, svake godine unapređuje turističku ponudu festivalima, posetama privatnim vinarijama, vožnjama do udaljenih i nepristupačnih plaža, plovidbom po Skadarskom jezeru.

Posebnu atraktivnost čini najveći otvoreni muzej u Crnoj Gori – Stari grad, koji je na četiri kilometra od Bara, gde posetioci mogu da vide ostatke ruševina sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima, i u gde je nekoliko crkava.

Svakog leta, u sklopu ovog kompleksa održavaju se pozorišne predstave.

Radak Kukavčić je dodala i da je Vlada Crne Gore, u cilju razvoja turizma i van letnje sezone usvojila Pogram podsticajnih mera, na osnovu koga se podržavaju manifestacije „Ulični svirači“ u Tivtu, „Susreti pod starom masliom“ u Baru, „Dani drenjina“ u Nikšiću, „Festival kajaka“ na Tari i mnogi drugi.

„Planiramo da realizujemo projekte na daljem razvoju različitih oblika turizma, ekoturizma, ruralnog, kulturnog, religioznog i duhovnog, sportskog i avanturitičkog, gastronomskog i vinskog turizma“, rekla je Radak Kukavčić. (Novosti)