петак, 17 маја, 2024
vesti online

RASPAD: EU se trese u Austriji – nezadovoljstvo i depresija

BEČ – Austrijanci smatraju da je EU ugrožena zbog izbegličke krize, pokazuje istraživanje Austrijskog društva za evropaku politiku (OeGfE).

Beč (Foto: JuTjub)

Čak 78 odsto Austrijanaca smatra da je budućnost EU „ugrožena“ ili „veoma ugrožena“.

Oni se pitaju koju opravdanost za postojanje ima EU kada nije u mogućnosti da reši probleme kao što je aktuelna izbeglička kriza, a istraživanje je pokazalo da je želja za evropskim odgovorom na talas izbeglica veoma prisutna među stanovništvom.

Gotovo svaki drugi Austrijanac (49 odsto) želi zajedničko rešenje zemalja članice EU, a svega 36 procenata je za nacionalne mere.

„Većina Austrijanaca spoznaje da nacionalne mere predstvaljaju samo privremeno rešenje za izbegličku krizu“, objasnio je generalni sekretar OeGfe Paul Šmit.

On je ukazao da je nesigurnost među građanima sve veća, posebno kada nacionalne vlade ne slede strategiju na evropskom nivou.

To se odražava i na stav o EU, pošto je udeo onih koji su za ostanak u Uniji opao na 61 odsto.

Stalno raste pre svega broj onih koji više ne mogu da procene da li članstvo predstavlja prednost ili ne i sada je dostigao 19 odsto, što je vrednost koja nije nikada bila tako visoka od pristupanja Austrije EU 1995. godine.

Na drugoj strani, 21 odsto Austrijanaca, što je svaki peti, je već za istupanje iz članstva EU.(Pravda)