среда, 29 маја, 2024
vesti online

RASPAD SISTEMA: Austrija ukida šengen!

Austrijski kancelar Verner Fajman je rekao da Austrija stavlja privremeno van snage Šengenska pravila i sprovodi pojačane granične kontrole.

Migranti u Austriji (Foto: zeit.de)

Fajman je istakao da će Austrija privremeno staviti van snage Šengenska pravila i da odmah važi obaveza posedovanje dokumenata na granici.

„Ako EU ne uspe da obezbedi spoljne granice dovodi se ceo Šengen u pitanje. Tada mora svaka zemlja da kontroliše svoje nacionalne međe“, poručio je kancelar.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, rekao da je svesno, usled rekonstrukcije vlade, izabrao dosadašnjeg šefa policije u pokrajini Burgenland Hans Petera Doskocila za budućeg ministra odbrane, ističući da novine u vladi znače i kontrolu azilanata na granicama.

„Doskocil će kao praktičar veoma brzo izraditi projekat kako je moguća bolja kontrola na granicama“, objasnio je Fajman za sutrašnje izdanje „Esterajha“.

On je istakao da će Austrija, kao i Nemačka, pojačano kontrolisati svoje granice i sprovoditi vraćanje azilanata.
Prema njegovim rečima, izbeglice koje ne putuju u Nemačku biće odbijane na granicama Austrije.

„Svako ko dolazi kod nas treba da bude strožije kontrolisan. Ko nema pravo na azil ili ne želi kod nas da podnese molbu za dobijanje azila treba da se odbije sa granice. U zemlju će moći samo oni koji kod nas imaju pravo na azil i koji nisu vraćeni iz Nemačke“, najavio je on.

Fajman je, u do sada neuobičajeno oštrom tonom kritikovao EU.

„Zaprepašćujuće je da EU, na osnovu komplikovane konstrukcije, tako važne probleme kao što je izbeglička kriza ne može brže da rešava“, naglasio je on.

Fajman je izrazio nadu da će uskoro poći za rukom obezbeđivanje spoljnih granica EU, jer u suprotnom, kako kaže, preti dovođenje cele EU u pitanje.

Takođe je ponovio da želi da blokira svu finansijsku pomoć državama koje ne žele da prime izbeglice.

„Ko po pitanju izbeglica nije solidaran, mora računati na veto u vezi finansijske pomoći“, zaključio je Fajman. (Pravda)