петак, 31 маја, 2024
vesti online

RAT VALUTA Ovo oružje ne ubija ljude, ali zato SLAMA DRŽAVE

Ovu godinu obeležiće rat valuta, koji može biti drastičniji, jači i ima veće ekonomske posledice nego konvencionalna oružja, izjavio je danas profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

Foto: Reuters

„Kad jednom uništite valutu neke zemlje, uništili ste celu ekonomiju i to se zna“, rekao je Musabegović u izjavi Tanjugu i naveo primer da je rat valuta jedan od mehanizama kako da se utiče na promenu stava Rusije, što se i događa.

„To, međutim, nije rat između dve strane. Ima mnogo zemalja u istom miljeu“, rekao je on pomenuvši Kinu i SAD, odnosno juan i dolar, ali i japanski jen i dolar.

„Ceo svet je unakrsno trgovanje valutama koje je postalo neizvesno“, navodi ovaj profesor.

Prema njegovim rečima, drastičan pad ruske rublje je samo posledica, jer je ruska valuta pre svega pala uvođenjem sankcija što je, kako je primetio, geopolitički događaj koji je inicirao sukob u Ukrajini.

„Rusiji se i geopolitički želi nauditi kroz smanjenje vrednosti rublje, a to pre svega može kroz smanjenje vrednosti roba koje ona izvozi. To je na prvom mestu nafta i gas, kao i ostala rudna bogatstva kojim snabdevaju svet“, rekao je Musabegović.

On je dodao da Rusiju dodatno muči to što sad imaju i troškove vezano za vojne operacije na Bliskom Istoku.

Profesor smatra da će vrednost rublje i dalje slabiti, a komplikuje i to što se u Rusiji i američka i ruska roba deklarišu u dolarima, pa cena ne pada samo u rubljama nego i izraženo u dolarima.

„Ako je nafta bila 60 dolara za barel početkom godine a danas je ispod 27 dolara, imate i smanjenu cenu same sirovine i ceo postupak obezvređivanja rublje – dakle, dupli efekat. Zato kažem da je rat valuta razorniji od konvencionalnih oružja i od balističkih raketa“, rekao je Musabegović. (Blic)