NOVA prevara s gradnjom fabrike čokolade u Crnoj Gori. Posle one spektakularne, iz crnogorske prestonice Cetinja, kada su se lokalni i državni funkcioneri kleli da je gradnja fabrike čokolade u tom gradu opustošene privrede “gotova stvar” jer će u posao ući i ukrajinski “kralj čokolade”, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, a od čega je ispala samo predizborna prevara DPS, slična priča ponovila se i u Rožajama.

Doduše, ovde Ukrajinici nisu umešali prste, već investitor iz Turske koji je, izgleda, pobegao ne samo pred domaćim marifetlucima, već i pred ozbiljnim pretnjama da “nekome može odleteti glava”. Izrečena nigde drugde nego, kako tvrde pouzdani svedoci, u kancelariji predsednika SO Huseina Kurtagića.

Sve je počelo sredinom prošle godine, kada je predsednik Opštine Rožaje Ejup Nurković najavio otvaranje fabrike čokolade i konditorskih proizvoda. Međutim, sada je izvesno da su turski investitori koji su bili zainteresovani za ulaganje u fabriku čokolade i konditorskih proizvoda u Rožajama, nažalost, odustali. Međutim, o razlozima se ćuti, mada izvori bliski njima tvrde da se to desilo zbog nebrige i neodgovornostirožajske lokalne samouprave, Saveta za privatizaciju i Tenderske komisije na čijem čelu je Branko Vujović.

Doduše, ni Turci se nisu baš najbolje snašli u ovom poslu, jer su njihovi predstavnici bili ljudi koji slične projekte, izvesno je, ne bi mogli da vode. Kako tvrdi izvor “Novosti”, “izaslanik” Opštine Rožaje navodno je turskom investitoru predočio da će mu ta investicija biti siguran promašaj i bačen novac, uz sugestiju gde bi mašine mogle da budu instalirane. Turski industrijalac, posle pola godine “natezanja”, odlučio je da posao, ipak, preseli u Novi Pazar.

– Bio je postignut dogovor da investitor u jednoj hali Gornjeg Ibra smesti mašine vredne oko 400.000 evra i otvori 50 radnih mesta, ali je Savet za privatizaciju, odnosno Tenderska komisija, tražio dodatne garancije od investitora od 50.000 evra, što je u čitavom poslu bilo besmislica. Mašine su bile više nego dovoljna garancija. Osim toga, jedan od posrednika u otvaranju fabrike konditorskih proizvoda pretio je investitoru u kancelariji predsednika Skupštine Huseina Kurtagića da će glavu odseći onome ko mu se bude umešao u posao – tvrdi izvor “Novosti”.

Umesto da zaštiti investitora, Kurtagić, u čijem kabinetu su upućene pretnje smrću, nije reagovao, priča naš izvor, nabrajajući mnogobrojne druge “pakosti” koje su Rožajci potpomognuti ljudima “iz države” predstavili investitoru iz Turske, koji ih je pozdravio, okrenuo se i otišao. Rožajci su, eto, prošli kao Cetinjani. Iz Crne Gore ponovo u svet neće krenuti čokolada, osim ukoliko se ponovo ne pojavi – u predizbornim obećanjima.

A OD PREDSEDNIKA OPŠTINE – NI REČ

– Šta je Opština Rožaje preduzela da bi investitor iz Turske realizovao pogon u Rožajama? U kojoj meri su tačne tvrdnje da su čelnici Opštine Rožaje, Savet za privatizaciju, Tenderska komisija i Branko Vujović isključivi krivci za neuspeh ovog projekta? Da li je tačno da je predstavniku investitora prećeno u kancelariji predsednika SO Rožaje Huseina Kurtagića, koji, navodno, nije reagovao na pretnje? Kako vi kao gradonačelnik posmatrate odustajanje investitora iz Turske od ovog projekta i šta je po vama glavni razlog za takvu odluku ivnestitora iz Turske?

Na ova pitanja postavljena mejlom predsedniku Opštine Rožaje odgovor nije stigao ni posle četiri dana. Rožajci i dalje čekaju istinu o propasti “čokoladnog projekta”.