уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Rusija slavi, Crveni trg prvi put zatvoren!

Nova godina prvo je stigla na ostrvo Samoa, Kiribate i Božićno ostrvo. Poslednji će slaviti stanovnici Američke Samoe i Malih spoljnih ostrva SAD i to sutradan oko 12 i 13 časova.

23.03 – Nova 2016. godina stigla je i u Moskvu, uz novogodišnji koncert, vatromet i pojačani oprez. U ruskoj prestonici je ove godine, kako je javio Sputnjik, iz obazrivosti i bezbednosnih razloga, prvi put bio zatvoren Crveni trg, tradicionalno mesto okupljanja stanovnika građana i turista na novogodišnjim dočecima.

Strahovi su pojačani nakon što je u današnjoj pucnjavi u turističkom mestu u ruskoj oblasti severnog Kavkaza, u pokrajini Dagestan, najmanje jedna osoba ubijena, a 11 ranjeno, dok lokalne vlasti veruju da su napade izveli „ekstremisti oružane kriminalne grupe sveteći se ljudima koji uživaju u novogodišnjim proslavama“.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je sunarodnicima Novu godinu, posebno izdvojivši vojnike koji se bore protiv međunarodnog terorizma u udaljenim krajevima sveta. On je rekao da, prema tradiciji, Rusi obeležavaju praznik u krugu porodice, sa najbližim prijateljima. Novu godinu su ranije već dočekali stanovnici azijskog dela Rusije.

U 19 časova Nova godina stiže u Bangladeš, Kazahstan, Kirgistan i Butan, a 15 minuta kasnije u Nepal. Indija i Šri Lanka slaviće u 19:30.

Dok ne nastupi ponoć i u Srbiji, prvo će proslaviti Pakistan, Uzbekistan u 20 sati, a Avganistan pola sata kasnije. (Kurir)