уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

RUSKA PODVALA SA BRESKVAMA Zašto su Rusi za tri meseca vratili u Srbiju 16 pošiljki voća i povrća

U poslednja tri meseca vraćeno je 16 pošiljki srpskih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije.

Foto: Profimedia

– U poslednja tri meseca vraćeno je 16 pošiljaka srpskih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije. Razlog je bilo, navodno, prisustvo štetnog organizma na breskvi, nektarini i kupusu. Kada su naši inspektori pregledali vraćenu robu, štetne organizme našli su samo u tri pošiljke – zvanično su za „Blic” potvrdili u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Srbije u Rusiju od aprila do jula otišle su 4.833 pošiljke voća i povrća, a 16 pošiljki su vraćene zbog navodnih štetnih organizama u voću i povrću.

Nadležni nisu znali da objasne kako je to moguće. Zvanično, „Srbija je u obavezi da prihvati vraćenu robu, čak i ukoliko utvrdi da je sa njenim kvalitetom sve u redu”. Nezvanično, međutim, razlog je u različitoj metodologiji rada. Za ovaj konkretan slučaj to u prevodu znači da štetni organizmi, odnosno moljci koji su nađeni na srpskoj robi, nisu isto i za Ruse i za Srbe.

Foto: Profimedia

– Očigledno je da su inspektori „Rošeljhoz nadzora” videli nešto što Srbi nisu, a zbog različite prakse. Problem je što se ne zna metoda po kojoj rade Rusi, a prema kojoj kvalitet robe prate Srbi. Takođe, ne postoji ni referentna labaratorija čiji bi standardi važili u celom svetu i onemogućavali da se događaju slične situacije. Ovako na kraju trpe proizvođači, koji zbog vraćene robi imaju ogromne troškove – kaže sagovornik „Blica” upućen u ovu oblast. On dodaje da se nikako ne može reći da Rusi namerno sabotiraju srpsku robu jer im je ona potrebna.

Dozvole ua izvoz u Rusiju ima 768 preduzeća (Blic)