уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Šabić: I dalje bez odgovora o Savamali

Beograd – Irelevantna stvar je da li su objekti u Savamali bili legalni ili ne, a dodatni problem je što je dobar deo tih objekata legalan i razlog više da razgovaramo o potpuno protivpravnom uništavanju imovine, izjavio je danas za N1 Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je ukazao da je prošlo pet nedelja od tog „izuzetno neprijatnog događaja koji nije smeo da se desi“.

Svakako nije dobro da za pet sedmica mi, osim izvešataja ombudsmana, nemamo pouzdanu informaciju o svemu što se dešavalo, dodao je Šabić i naveo da je dobro što postoji eksplicitnija najava da će se u dogledno vreme istražiti ko stoji iza toga, kao i okolnosti tog slučaja.

Uvek naglašavam da odgovorni moraju da znaju da je takav odnos prema pravima javnosti uvek mehanizam koji izaziva sumnju i da posle izvesnog vremena nije bitno da li je ona osnovana ili nije, ukazao je Šabić.

Šabić podseća da je, posle rušenja u Hercegovačkoj ulici, bio jedan od prvih koji se javio i insistirao na pravu javnosti da zna.

Pozvao sam sve nadležne, pre svega gradske vlasti, da daju informacije, rekao je Šabić i napomenuo da je taj isti dan razgovarao sa državnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Oboje su su rekli da će preduzeti sve mere, a mi do sada nemamo efekte tih mera, rekao je on.

Na pitanje da li postoji sumnja da je nalogodavac neko iz vrha države, Šabić ističe da za to postoji javno izneta sumnja, na kojoj insistiraju demonstranti koji se tim povodom okupljaju. Onaj ko želi da je otkloni mora to da učini na jasan i

nedvosmislen način – bilo tako što će dokazati da je to uradio neko drugi, bilo tako što će one, iz dela aparata koji su u tome učestvovali, kazniti, predočio je Šabić.

Uništena je imovina nekih ljudi, i neko mora da snosi odgovornost, dodao je on.

Šabić je istakao i da mu se dogodilo da je u jednom danu dobio 11 žalbi iz Saveta za borbu protiv korupcije, protiv 11 lokalnih samouprava jer nisu dostavili tražene podatke.

On je naveo da se radi o podacima koji bi trebalo čak da budu istaknuti na sajtovima, jer su legitiman predmet interesovanja javnosti, a ne da ih traže organi od lokalnih samouprava.

To su, kako navodi, bili podaci o budžetskim prihodima i rashodima, o datim subvencijama, nepokretnoj imovini kojom se raspolaže, o broju zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta.

Nonsens je da se vladin Savet za borbu protiv korupcije ili neki takav organ obraća povereniku da bi došli do informacija potrebnih za svoj rad, rekao je Šabić i upitao šta onda da očekuju novinari i građani.

– (Danas)