субота, 22 јуна, 2024
vesti online

SAD preti uskraćivanjem podrške Kosovu

Priština, Beograd – Posle više upozorenja da bi, ukoliko Skupština Kosova ne izglasa zakon o specijalnom sudu za zločine na Kosovu, rad tog suda pređe pod okrilje Saveta bezbednosti UN, ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson juče je prešla na pretnje. Ona je na TV Kohavižn pozvala poslanike kosovskog parlamenta da što pre izglasaju ustavne amandmane i zakon o specijalnom sudu, jer će u protivnom „Kosovo ostati bez podrške SAD“.

Džejkobson je upozorila „kosovske poslanike da će, ukoliko oni ne završe posao, to uraditi SB UN, jer SAD u tom slučaju neće moći da blokiraju rusku dugogodišnju inicijativu, što će biti i više politički opasno za Kosovo“.

Predsedništvo Skupštine Kosova trebalo bi da iduće nedelje zakaže sednicu na kojoj će se raspravljati o ustavnim amandmanima, čije je usvajanje neophodno za formiranje specijalnog suda, rečeno je Danasu u kosovskom parlamentu. Ustavni sud Kosova je sredinom nedelje saopštio da su ovi amandmani u skladu sa kosovskim ustavom, a tu odluku prvi su pozdravili SAD, EU i predsednica Kosova.

Uprkos podršci Zapada, Priština ima problem da obezbedi potrebnu skupštinsku većinu za ove amandmane i zakon, koji najverovatnije neće podržati ni svi poslanici vladajuće koalicije. Trejsi Džejkobson je juče izrazila uverenje da će se srpski poslanici vratiti sledeće nedelje u institucije, posebno posle sastanka dvojice premijera u Briselu. U Srpskoj listi našem listu juče je rečeno da odluka o povratku u Vladu i Parlament Kosova još nije doneta i da se ne zna da li će se srpski poslanici vratiti u Skupštinu zbog specijalnog suda za zločine. (Danas)