BUKUREŠT – U Rumuniji će sutra postati operativan američki protivraketni štit razvijan više godina u cilju zaštite Evrope od potencijalne pretnje raketa dugog dometa sa Bliskog istoka, saopštili su zvaničnici SAD i NATOa.

Rusija se protivi tom vojnom sistemu na svom pragu, a aktiviranje protivraketnog štita sigurno će produbiti tenzije između nje i Zapada, ocenjuje agencija AP.

SAD i NATO su saopštili da je protivraketni štit, koji može da prati i obori dolazeće rakete, isključivo odbramben i da je u svakom slučaju nemoćan protiv ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Ruski zvaničnici su odbacili uveravanja SAD da je planirani protivraketni štit namenjen odbrani od raketnih pretnji iz Irana, a predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je odluka SAD i NATO-a da nastave s tim projektom čak i posle nuklearnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu dokaz da je uperen protiv njegove zemlje. Zapadni zvaničnici su to negirali.

Američki i NATO zvaničnici proglasiće sutra protivraketni štit operativnim u vazduhoplovnoj bazi Deveselu u Rumuniji. SAD će u petak u Poljskoj početi izgradnju još jednog takvog sistema, u blizini Baltičkog mora, a očekuje se da bude završen 2018. godine. (Novosti)