четвртак, 30 маја, 2024
vesti online

SAZNAJEMO Saudijskom princu nude srpske banje

Vlada Srbije ponudiće princu Saudijske Arabije na prodaju Matarušku, Bogutovačku i Ribarsku banju, saznaje „Blic“.

Princ Sultan bin Salman bin Abdulazis al Saud

Saudijski princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz al Saud (59), sin kralja Salmana bin Abdulaziza i prvi Arapin koji je leteo u kosmos, biće do 5. novembra u zvaničnoj poseti Beogradu na poziv ministra trgovine Rasima Ljajića.
Kako saznaje „Blic“, srpske vlasti ponudiće saudijskom princu na prodaju nekoliko banja, specijalnih bolnica i hotela koji su u državnom vlasništvu, a koji uz dodatna ulaganja imaju ozbiljan potencijal.

Na listi su tri banje, Mataruška, Bogutovačka i Ribarska, dva hotela u Vrnjačkoj Banji, „Zvezda“ i „Fontana“, Specijalna bolnica „Čigota“ na Zlatiboru i bolnica za rehabilitaciju u Novoj Varoši, kao i turističko preduzeće u restrukturiranju „Romulijana“ u Gamzigradskoj banji.

Rok za privatizaciju tih firmi je kraj ove godine, a u suprotnom ih čeka stečaj. Izvor „Blica“ kaže da će Vlada sa princom pokušati da dogovori i sve moguće načine za dolazak turista iz Saudijske Arabije u našu zemlju.
– Namera je i da u Srbiju dovedemo njihove kompanije, čije se investicije mere u milijardama evra, ali i da Saudijska Arabija otvori ambasadu u našoj zemlju. Poseta princa je za Srbiju vrlo važna. Za njegov dolazak u Vladi se pripremaju već mesec dana – kaže naš dobro obavešten sagovornik, navodeći da će princ odsesti u hotelu „Hajat“.

Potpisujemo prvi sporazum o saradnji sa Saudiskom Arabijom: Rasim Ljajić, ministar

Ministar Rasim Ljajić potvrdio je za „Blic“ da će sa saudijskim princem potpisati memorandum o saradnji u oblasti turizma te da je cilj da Srbija privuče što više investicija iz te zemlje.
– Biće to prvi sporazum Srbije i Saudijske Arabije. Poseta princa prva je zvanična poseta saudijskih državnika Srbiji od uspostavljanja diplomatskih odnosa i prva poseta od 1989, kada je saudijski ministar spoljnih poslova Saud al Fejsal bio na Samitu nesvrstanih u Beogradu – kaže Ljajić. (Blic)