среда, 21 фебруара, 2024
vesti online

SAZNAJEMO Švajcarci daju za PKB bar 154 miliona evra

Švajcarski investicioni fond „Kastor“ zainteresovan je za privatizaciju ili strateško partnerstvo sa PKB, ekskluzivno saznaje „Blic“.

Privatizacija ili strateško partnerstvo: Iz PKB-a

Foto: G. Srdanov / RAS Srbija Privatizacija ili strateško partnerstvo: Iz PKB-a

Koliko su ozbiljni u svojim namerama, potvrđuje i to što su Aleksandru Vučiću, dok je još bio u svojstvu mandatara, uputili pismo o namerama u kome su mu predočili da su spremni da ispoštuju sve modele svojinske transformacije ovog kombinata koje država definiše. Izvor „Blica“ iz Vlade kaže da je ovo jedna od najsažetijih ponuda koja je do sada dostavljena oko PKB.

– Obilazili su farme i zemljište ove kompanije mnogi investitori iz zemlje i inostranstva, ali osim razgledanja i pukih obećanja, drugog nije bilo. Predstavnici ovog fonda su u pismu o namerama izrazili svoju ozbiljnost da uđu u PKB i definisali uslove za svaki od modela koji bi država ponudila. Drugim rečima, oni nisu samo zainteresovani za kupovinu imovine, već i za strateško partnerstvo, pa čak i za učešće u upravljačkoj funkciji kompanije zajedno sa državom. Važno je to što oni žele da nastave poljoprivrednu proizvodnju i spremni su da ulože veliki novac u investicije – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da njihovu ozbiljnost pokazuje i to što su u pismu o namerama predložili da radnicima ali i državi predstave strategiju razvoja kompanije u narednih pet godina.(Blic)