четвртак, 30 маја, 2024
vesti online

Šešeljevi radikali priznali Kosovo

Vojislav Šešelj se ne protivi učešću Srpske radikalne stranke na lokalnim izborima na Kosovu koje će sledeće godine organizovati vlasti iz Prištine, saznaje „Blic”.

Vojislav Šešelj

Ovim su Šešelj i njegovi radikali praktično priznali institucije Kosova, iako tvrde da one za njih ne postoje.
Centralna otadžbinska uprava SRS je, naime, odlučila da će podržati učešće radikala na kosovskim lokalnim izborima ako se odbori radikala na KiM odluče na takav korak. Čak se pojavila i spekulacija da centrala SRS od svojih odbora na Kosovu zahteva izlazak na izbore koje raspisuje Priština.

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže za „Blic” da takav zahtev ne postoji, ali da je tačno da se ne bi protivio izlasku na kosovske izbore.
– I na prošlim izborima smo rekli, a kažemo i sada, da ćemo podržati odluku radikala sa KiM kakva god bude. Treba sami da odluče da li će izaći na izbore, jer ipak ti ljudi žive tamo. Neka oni odluče kako će da se bore. Lako je nama iz Beograda da dirigujemo. Ako hoće da idu na izbore, podržaćemo ih i pomoći. Ako ne odluče da idu, takođe ćemo ih podržati. To je stav SRS – kaže Šešelj.
Kako tvrdi, SRS ipak ne priznaje institucije Kosova, „kao što ne priznaje okupaciju Bosne i Hercegovine”.

 

DSS protiv kosovskih izbora

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić, za razliku od Vojislava Šešelja, jasno kaže da ne podržava učešće na kosovskim lokalnim izborima.
– Nikako ne treba učestvovati na izborima koje raspisuje Atifete Jahjaga. Ako su Kosovo i Metohija u Srbiji, a jesu, izbore za lokalne vlasti treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije – kaže Rašković Ivić za „Blic”. (Blic)