уторак, 28 маја, 2024
vesti online

SEVERNA KOREJA PRETI „Dovodite nas na ivicu rata!“

Severna Koreja upozorila je Južnu Koreju, koja je na probu hidrogenske bombe svog severnog suseda odgovorila tako što je ponovo pokrenula emitovanje propagande protiv Pjongjanga putem velikih zvučnika na granici dve zemlje, da svojim akcijama dovodi Korejsko poluostrvo na „ivicu rata“.

Foto: Reuters

Severna Koreja navodi da je četvrta nuklearna proba, koju tvrdi da je nedavno izvela, bila „veliki događaj“ koji je pokazao da ta zemlja poseduje veliku moć da obezbedi svoje granice od svih neprijatelja, među kojima su i SAD, prenosi AFP.

– Istorija pokazuje da je moćno nuklearno sredstvo za odvraćanje od napada najbolji način da se odbiju frustracije spoljne agresije – saopštio je Pjongjang u petak putem državne novinske agencije KCNA.

Pjongjang smatra da je sudbina dvojice lidera na Bliskom Istoku, Sadama Huseina u Iraku i Muamera Gadafija u Libiji, pokazala šta se dešava kada zemlje odustanu od nuklearnog naoružanja.

– Režimi Huseina u Iraku i Gadafija u Libiji nisu mogli da izbegnu svoju destuktivnu sudbinu nakon što su lišeni osnova za nuklearnu razvoj i nakon što su svojevoljno odustali od nuklearanih progama – objavila je KCNA.

Obojca su, tvrdi Pjongjang, počinila grešku popustivši pred pritiskom Zapada predvođenim SAD.

Traženje od Severne Koreje da se odrekne nuklearnog naoružanja je pođednako besmisleno kao i „poželeti da nebo padne“, dodaje se u komentaru u kojem se ističe i da je cela zemlja ponosna na svoju „hidrogensku bombu pravde“.

Pored toga, KCNA je u petak objavila snimak testiranja navodno nove podmornice sa balističkim raketama.

Međutim, južnokorejski mediji tvrde da je snimak dodatak kompilaciji trećeg testiranja podmornica sa balističkim raketama, sprovedenog prošlog meseca u Japanskom moru i još jednom testu balističkih raketa iz 2014. godine.

Seul je juče pokrenuo propagandu, na dan kad je, kako se pretpostavlja, rođendan lidera Severne Koreje Kim Džong-Una, prenela je agencija AP.

Seul preko zvučnika emituje popularne južnokorejske pop pesme, vesti iz sveta i vremensku prognozu, a kritikuje i nuklearnu probu Severne Koreje, njenu siromašnu privredu i nepoštovanje ljudskih prava, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Prethodni put kad je Južna Koreja u avgustu na kratko emitovala poruke protiv Pjongjanga preko granice, nakon što to nije radila 11 godina, dve Koreje su razmenile artiljerijsku vatru, a usledile su i pretnje ratom.

Pjongjang je pre tri dana saopštio da je izveo svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta. (Blic)