среда, 29 маја, 2024
vesti online

ŠIRENJE PANIKE „Evropa će dozvoliti da se milioni Turaka i Albanaca ZAGUBE U SISTEMU“

Budući da Turska, Ukrajina, Kosovo i Gruzija nemaju kompjuterizovane vizne sisteme, Evropska unija neće biti u stanju da prati ulaz i izlaz oko 127 miliona ljudi koji dolaze iz ovih zemalja, piše Dejli Mejl.

Foto: Profimedia

Zvaničnici u Briselu su saopštili da će koraci ka liberalizaciji viznog režima ići na ruku za oko 250.000 turista kojima su vize već istekle i koji su „nestali iz sistema“. Velika većina zemalja, koje su potpisale Šengenski sporazum, imaju kompjuterske sisteme na osnovu kojih prate turiste, ali svega nekoliko zemalja na graničnim prelazima koristi gumene pečate.

Turska se nalazi na korak od ukidanja viza za ulazak u zemlje Evropske unije, pa bi Evropska komisija, izvršni organ EU danas trebalo da odlučio o tome. Ankara je zahtevala putovanje bez viza, a ona je u zamenu za to prihvatila migrante iz Grčke.

Ipak, bezvizni reži za Tursku treba da odobre i zemlje članice EU, ali i Evropski parlament. Treba napomenuti da su evropske zemlje u velikoj meri zabrinute zbog ugrožavanja ljudskih prava u Turskoj.

„Komisija će izneti plan da se Turska nađe na popisu zemalja kojima će se ukinuti vize“, rekao je evropski izvor agenicji Frans Pres, ali je dodao da je Turska ispunila 64 od 72 kriterijuma, te da će bezvizni režim važiti uslovno.

Turska mora da ispuni sve uslove, počevši od biometrijskih pasoša, do pošovanja ljudskih prava, o čemu je bilo reči kada su Ankara i Brisel prvi put razgovarala o bezviznom režimu za Tursku. (Blic)