Sirijska vojska oslobodila je mali grad Bahsu na severu provincije Hama, saopštio je ruskim novinarima načelnik političke uprave sirijske armije general Samir Sulejman.

Grad Bahsa nalazi se na oko 100 kilometara jugoistočno od Latakije, gde je smeštena ruska jurišna avijacija. Početkom avgusta grad su osvojili borci Nusra Fronta, sirijskog krila Al Kaide.

„Sirijskoj armiji su se suprotstavili dobro obučeni, iskusni borci koji su ratovali u Avganistanu i Iraku. Ali, uplašivši se ruske avijacije, napustili su Bahsu“, izjavio je Sulejman.

Prema njegovim rečima, pre tri dana ruska avijacija uspela je da pogodi skladište oružja terorista. To je slomilo njihov borbeni duh i onesposobilo ih da brane grad.

RUSIJA NASTAVLjA OPERACIJE I TOKOM SIRIJSKE OFANZIVE

Ruski vazdušni udari protiv terorističkih grupa u Siriji će biti nastavljeni i dok sirijska vojska vrši kopnenu ofanzivu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ruski vazdušni napadi će se nastaviti i dok sirijske Oružane snage sprovode svoju ofanzivu“, istakao je on.

Sirijska armija počela ofanzivu velikih razmera

„Kao što smo već više puta naveli, uključujući i predsednika, a tiče se trajanja ove operacije — ona ima za cilj da podrži Oružane snage Sirije“, rekao je novinarima Peskov.

Ruski vojni avioni Su-25, Su-24M i Su-34 avioni, uz podršku Su-30, započeli su 30. septembra precizne vazdušne udare protiv ID u Siriji, nakon zahteva sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Sirijski general Ali Abdulah Ajub izjavio je juče da su Oružane snage te zemlje pokrenule operaciju širokih razmera protiv ID kako bi povratile okupirane teritorije.

SIRIJSKA ARMIJA POČELA OFANZIVU VELIKIH RAZMERA

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Sirije, general Ali Abdulah Ajub, izjavio je da sirijska armija počinje ofanzivu velikih razmera, zahvaljujući tome što je, usled dejstava ruskih Vojno-kosmičkih snaga, oslabljena borbena gotovost terorističkih grupa.

Ajub je novinarima rekao da armija počinje ofanzivu na pozicije terorista Islamske države i drugih organizacija.

„Vojska Sirije počela je ofanzivu velikih razmera, čiji je cilj uništenje terorističkih organizacija i subverzivnih grupa i oslobođenje rejona i naselja koja su stradala od napada i zločina terorista“, izjavio je general Ajub.

Armija Sirije izvela je pripremni artiljerijski napad na pozicije terorista na granici provincija Hama i Idlib, koje se smatraju uporištem Islamske države u zemlji.

Armija Sirije planira da istisne teroriste iz naseljenih mesta na automagristralama koje vode na sever zemlje i u njen centralni deo.

Prema rečima potpukovnika sirijske armije Vasima Hadama, „nema smisla goniti borce s mesta na mesto. Potrebno je razbiti ih u čitavoj zemlji, a armija će to učiniti“. (Novosti)