U OPŠTEM haosu našla se podgorička porodica Vučelić iz sirotinjskog naselja Konik, posle saznanja da je njihov Vladan (51) „pao“ na auto-putu Salcburg – Minhen u Nemačkoj, a tamošnja policija u bunkerima automobila pronašla arsenal oružja i eksploziva, i to samo devet dana pre terorističkog napada na Pariz!

Vladan Vučelić je u Nemačkoj zaustavljen 5. novembra tokom rutinske kontrole, a na navigacionom sistemu u autu kao krajnja destinacija bio je naznačen javni parking u Parizu. Policija je u vozilu pronašla revolver, dva „kalašnjikova“, dve ručne bombe, osigurače, detonatore i dvesta grama eksploziva. U automobilu je pronađeno nekoliko francuskih telefonskih kartica i nekoliko adresa u Parizu.

Rodbina u Crnoj Gori nema sna, i odbacuje sve priče o Vladanovoj umešanosti u terorističku akciju koja je šokirala svet. Reč je o čoveku koji je živeo skromno i uglavnom fizičkim radom zarađivao hleb u „Plantažama“, ali i u drugim firmama po Podgorici i drugim mestima. Njegov brat Željko pun je gorčine. U telefonskom razgovoru juče nam je prvo „odbrusio“ da je Vladan nevin i da je siguran da njegov brat nije znao šta je u automobilu. Vladana je poslednji put video na Lučindan, 31. oktobra, kada ničim nije nagovestio odlazak na daleki put.

– Dugo mi se nije javljao. Zvao sam ga na mobilni telefon, ali je bio isključen – govori Željko. – Tada mi je sestra od strica saopštila da se njoj poverio da neće biti u Crnoj Gori sve do 8. novembra. Ovo, međutim, nije bio prvi njegov „nestanak“, jer je kao neženja imao dosta vremena za slobodan život.

Majka je Željka pozvala 11. novembra i kazala mu da u Piperima Vladana traže neki ljudi.

– Došli su iz rentakara. Rekli su nam da je iznajmio automobil i da je trebalo da ga vrati pre dva dana, pokazujući nam dokumenta sa njegovim imenom, brojem lične karte, potpisom, uplatom od 211 evra za sedam dana. Ni tada nisam smatrao da treba policiju pozvati u pomoć ako je to već učinila agencija od koje je uzeo auto – kaže Željko Vučelić.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman je za tamošnje medije izjavio da je u toku ispitivanje da li je i na koji način Vučelić bio u kontaktu sa teroristima.

  • Ako neko transportuje „kalašnjikove“, eksploziv i ručne bombe, sumnja postoji. U svakom slučaju, ovolika količina oružja ukazuje na terorističke namere, bilo direktne ili samo u vidu snabdevanja terorista oružjem. Na osnovu prikupljenih podataka krajnja destinacija uhapšenog bio je Pariz – saopštio je Herman. (Novosti)