Vest da će arbitražni sud u Hagu presuditi u korist Slovenije i da će Hrvatska ostati bez dve trećine Piranskog zaliva izazvala je u Zagrebu šok i zaprepašćenje.

Procurili su transkripti iz kojih je vidljivo da je slovenački sudija Jernej Sekolec redovno obaveštavao Ljubljanu što se događa na sudu, pa je tako preneo i stav predsednika suda Žilbera Gulomea da će najmanje dve trećine zaliva pripasti Sloveniji. Pojedini mediji u Hrvatskoj pišu i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudija Arbitražnog suda.

– Reč je o „Piranliksu“, a ovog trenutka smatramo da se ta sumnja pojavila kao opravdana. To drastično utiče na situaciju, to bi bilo šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku – odmah je reagovala šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Kaže da je Hrvatska ušla u proceduru sa poverenjem u međunarodne pravne institucije i međunarodno pravo i da sledi hitna provera svih informacija kako bi se videlo što je istina.

Proverili smo i kakve su reakcije Ljubljane, u kojoj ne demantuju da je njihov član arbitražnog suda redovno bio u telefonskom kontaktu sa ministarstvom spoljnih poslova. Navodno da postoje i transkripti tih razgovora i da je iz njih vidljivo da je Ljubljana u jednom trenutku izrazila nezadovoljstvo tokom pregovora oko granice na kopnu, ali se citiraju i reči predsednika suda koji je rekao da oko toga ne treba previše pritiskati, jer su ionako „Slovenci dobili na moru gotovo sve što su i želeli“!

SPORNI KILOMETRI PIRANSKI zaliv je granični zaliv između Hrvatske i Slovenije koji je dugačak 19 kilometra i nalazi se na severnom delu Jadranskog mora. Deo je Tršćanskog zaliva. Na slovenačkom delu se nalaze Piran, Portorož i Lucija, a na Hrvatskom je Crveni vrh. Teritorijalno razgraničenje između dve države prepušteno je 2009. godine, posle susreta Pahor – Kosorova u Stokholmu, međunarodnoj arbitraži.

Slovenački član suda je Ljubljani dojavio da će crta razgraničenja u Piranskom zalivu ići od Dragonje do granice sa Italijom i da bi po tome Slovenci dobili 75 ili 66 odsto zaliva. Isto tako se iz transkripata vidi da je slovenački sudija redovno obaveštavao koji stav ima hrvatski sudija Budislav Vukas.

Celo vreme postojala je jasna strategija između zvanične Ljubljane i „njihovog“ sudije, pa su se dogovarali i oko svakog detalja. Zagreb je već pre upozorio Hag da postoji prepiska koja ukazuje da poverljive informacije cure iz suda, ali je to demantovano.

Očekuje se da će presuda biti objavljena u decembru. Ona je obavezujuća za obe strane. Ne postoji pravo žalbe.

Zato se u Zagrebu već sada kalkuliše da će leva vlast da raspiše izbore odmah posle leta, kako bi se izbegle negativne reakcije ako Hag zaista presudi da Piranski zaliv pripada Sloveniji. Bio bi to trijumf slovenačke politike, koja je zbog graničnog spora godinu dana blokirala i pregovore za ulazak Hrvatske u EU. I bivši hrvatski premijer Ivo Sanader dao je ostavku sa obrazloženjem da neće da učestvuje u procesu koji vodi gubitku teritorija, a gubitak Piranskog zaliva poništio bi sve pozitivne pomake koji su Hrvatska i Slovenija postigle nakon Sanaderovog odlaska. (Novosti)