четвртак, 13 јуна, 2024
vesti online

SKANDALOZNA NAREDBA GUVERNERKE Zaposlite ih, pa neka su nestručni!

Otkad je Tabakovićeva stupila na funkciju pre oko dve godine, u NBS je zaposleno preko sto ljudi, od kojih je deo na konkursu dobio posao. Međutim, za deo kadrova lično je urgirala guvernerka i neki od njih imaju ugovore na određeno radno vreme.

 

 

 

Tabakovićeva se posebno angažovala u slučajevima u kojima su stručne službe slale odgovor da je reč o nekvalifikovanim pojedincima. Kao razlog je navođeno da ili nemaju dovoljno iskustva ili da nemaju potrebnu školu za određeno radno mesto.

 

Rasipanje na plate
Inače, broj zaposlenih u NBS po dolasku Tabakovićeve bio je do sada više puta tema zbog navoda da institucija koja je prošlu godinu završila sa gubitkom uz uvećani platni spisak zaposlenih odlazi u još veću dubiozu. Tako je prošle godine na zarade, naknade i ostale lične troškove zaposlenih potrošeno oko 640 miliona dinara više nego u 2012. godini.

Međutim, nakon stava stručnih službi, od guvernerke bi stigao mejl da se ta osoba mora zaposliti. U prvo vreme Tabakovićeva svoj angažman putem mejla nije ni krila. Međutim, u trenutku kada je njena ‘nesmotrenost’ postala javna tajna unutar NBS – pao je sistem.
– Priča da izdaje naređenja mejlom i pored stava službi počela je da kruži u pojedinim sektorima NBS i samo su jedan dan zaposleni došli na posao i ceo sistem u stručnim službama je bio praktično resetovan. Nije bilo ne samo poslovnih podataka već su jednostavno iz kompjutera i sa mejlova izbrisani i privatni sadržaji – kaže izvor “Blica”.
Međutim, nije sva prepiska na relaciji guvernerka – kadrovska služba izbrisana.
Jedna od guvernerkinih urgencija je D. N. – po zanimanju master kulturolog. Zaposlila se u NBS 15. maja ove godine na osnovu Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova na period od 120 radnih dana. Ugovor je istekao 29. oktobra 2014, a nov je zaključen od 30. oktobra. I pored upozorenja da master kulturolog nema iskustva niti kvalifikaciju da radi na poslovima u NBS, D. N. je zaposlena, i to u Sektoru za monetarne operacije, odnosno u Odeljenju za devizno tržište.
Po istom principu posao je dobila i T. B., školovana na „Megatrendu“, koja je raspoređena na mesto višeg stručnog saradnika za evropske integracije u Sektoru za međunarodnu saradnju. Među zaposlenima zahvaljujući guvernerki je i D. T. iz računovodstva. Svi oni, a čiji su kompletni podaci poznati redakciji, zaposleni su tokom ove godine.
Prema saznanjima “Blica”, stručnim službama je naznačeno i da će posle ukidanja odluke premijera Aleksandra Vučića i Vlade da nema zapošljavanja u javnom sektoru guvernerkini zaposleni stupiti u stalni radni odnos.

(Blic)