субота, 18 маја, 2024
vesti online

SRBI, NE DOLAZITE U TURSKU, POBIĆEMO VAS: Jeziva pretnja kurdske militantne grupe našim turistima

Kurdska militantna grupa „Jastrebovi slobode Kurdistana“ zapretila je Srbima i svim drugim stranim turistima da ne dolaze u Tursku jer će ih sve pobiti! Oni su dodali da su odlučni u nameri da unište ključni sektor turizma u toj zemlji!

Jastrebovi slobode Kurdistana (Foto: Vikipedija)

Naime, grupa „Jastrebovi slobode Kurdistana“ (TAK) preuzela je odgovornost za prošlonedeljni napad u Ankari i tu priliku iskoristila da zapreti potencijalnim turistima među kojima su i Srbi:

– Turizam je glavni cilj koji želimo da uništimo. Upozoravamo turiste da ne dolaze u turističke regije u Turskoj. Mi nismo odgovorni za to ko će umreti u napadima na ta područja – navela je grupa u saopštenju na engleskom.

Komentarišući celokupnu situaciju, Aleksandar Senčić, direktor Nacionalne turističke angencije YUTA, kaže da su agencije, kao i sami turisti, i te kako svesni ovih pretnji, pa da se već unapred zna da će ove godine biti velikih problema s Turskom.

– Svesni smo svega, iako su na Sajmu turizma kolege iz Turske pokušavale da nas uvere da je sve u redu i da nema razloga za strah. I ranije je bilo ovakvih problema s Turskom. I moram vam reći da je u ovom momentu znatno manje interesovanje naših građana za Tursku nego što je bio slučaj ranijih godina. Mada, postoji neko pravilo kod nas Srba, mi ne reagujemo na pretnje nego na cene. A ja očekujem da će zbog situacije s ruskim turistima, kojih će biti daleko manje, Turska ove godine sniziti cene, pa moguće da će, kad do toga dođe, interesovanje naših građana porasti – zaključuje naš sagovornik.

Pobili ljude u Ankari

Militantna kurdska grupa koja je nekada bila bliska Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) preuzela je pre nekoliko dana i odgovornost za bombaški napad u Ankari, u kojem je poginulo 28 ljudi. Grupa „Jastrebovi slobode Kurdistana“ (TAK) navela je u saopštenju na svom sajtu da je bombaški napad u Ankari odgovor na politiku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i najavila da će nastaviti napade, preneo je Rojters. (Pravda)