SRPSKI državljani, koji su pre dva dana uhapšeni u Madridu zbog sumnje da su pripadnici kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Evropu, učestvovali su u krijumčarenju 2,4 tone ove droge, od 3,5 tona koliko je ukupno zaplenjeno. Ovo je, kako je saopštio MUP rezultat istrage koja je u Srbiji trajala više od godinu dana.

Uhapšeni su Nikola Dondur (34), Gligorije Peljević (64), Dragan Vasić (49), Dragoslav Živković (55), Saša Jakovljević (41), Slavko Veselinović (47), Nemanja Perić (34) i Ivan Guconić (30). Oni su, kako se sumnja narkotike švercovali jahtama, a najveće zaplene bile su na plovilima „Amsterdam“ i „Martela“. Srbi su prema raspoloživim podacima bili zaduženi za prebacivanje droge i polagali su račune isključivo šefu grupe.

Na njenom čelu, prema tvrdnjama naše policije, bio je Vinetu Čoković (52), rođeni Bjelopoljac, čija se porodica kasnije preselila u Budvu. Čitava akcija u kojoj su učestvovale policije osam zemalja nazvana je upravo po njemu „Vinetu“, dok se u Crnoj Gori izvodila pod kodnim nazivom „Kocka“.

Pored 3,5 tona kokaina, čija se vrednost procenjuje na nekoliko desetina miliona evra, zaplenjeno je i deset miliona evra u kešu, pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane. To ukazuje da su se neki članovi bande bavili i „sitnijim“ poslovima sa „travom“ uprkos enormnim zaradama koje im je uplaćivao Čoković, kako su utvrdili poreski i policijski organi nekoliko država.

– Pokojni Vinetuov otac je bio pošten i radan čovek. Vinetu je bio mirno dete, uzoran mladić koji je iznad svega voleo fudbal – pričaju u Budvi o čoveku koji je uprkos tome što je uveliko bio „zaveden“ u policijskim „knjigama“ lagodno živeo u Madridu, gde je u podzemlju bio poznat po tome što je uvek imao na raspolaganju velike iznose gotovog novca. (Novosti)