петак, 31 маја, 2024
vesti online

Srpske granice ostaće otvorene za migrante

Iako je pogled na statističke podatke o migrantima donekle zastrašujući, do sada nije bilo većih incidenata, tvrdi u razgovoru za „Blic“ Milenko Božović, načelnik Uprave granične policije.

– Po zvaničnim evidencijama, MUP je registrovao oko 170.000 migranata. To je broj podnosilaca zahteva za azil i broj prekršajno procesuiranih lica zbog ilegalnog prelaska državne granice. Znači oko 157.000 lica je izrazilo nameru za azil, a protiv 13.000 su podnete prekršajne prijave. To što nismo imali većih incidenata sa njima je, pretpostavljam, human odnos države jer čim kroče na teritoriju Srbije pruži im se potreban vid zaštite i kontrola kao i kratak period njihovog zadržavanja kroz našu zemlju.

Da li srpske granice ostaju otvorene za migrante?
– Srpske granice ostaju otvorene jer Srbija poštuje međunarodne standarde i ljudska prava i na dalje ostavlja granice prohodne za sve vrste saobraćaja. Takođe, Srbija će poštovati sve potpisane međunarodne sporazume i protokole koje ima sa susednim državama, a omogućiće i zaštitu i pomoć svim ugroženim kategorijama migranata koji se pojave na našim granicama bilo da Srbija predstavlja zemlju destinacije ili tranzita.
Kakvi su odnosi pogranične policije sa kolegama iz Hrvatske i Mađarske?
– Odnosi granične policije sa kolegama iz ovih država su odlični. Radimo zajedno u kontakt centrima, svakodnevno razmenjujemo različite vrste informacija, patroliramo zajedno u graničnim područjima, a sa Mađarima imamo čak i zajedničke granične prelaze.
Postoji li mogućnost da Srbija zatvori granice?
– Naravno da Srbija ima zakonsku mogućnost da zatvori svoje granice, ali to i pored velikog broja migranata koji su ušli i tranzitirali preko njene teritorije neće učiniti, jer će nastaviti da kao kandidat za članstvo u EU bude odgovorna, humana i poštuje svoje međunarodne obaveze.
Da li smo bezbedni kao država?
– Bez obzira na sve izazove Srbija je bezbedna država.  (Blic)