среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Stao izvoz žita u Makedoniju

Srbija je prestala da izvozi pšenicu u Makedoniju, jer je Ministarstvo poljoprivrede te države podiglo cenu fitosanitarnih uverenja za 833 odsto, pa je posao postao neisplativ.

Piše: Fonet

petak, 05. avgust 22:02

Stao izvoz žita u Makedoniju

Ministarstvo poljoprivrede Makedonije nije želelo da to komentariše, prenosi RTS.

U Ministarstvu trgovine Srbije kažu da su moguće recipročne mere.

Posledice osećaju i srpski izvoznici i makedonski uvoznici, traže od ministarstava da hitno intervenišu.

Od 2010. godine svakog leta sličan problem. Iako je Makedonija potpisnica Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, u jeku sezone enormno poskupe neka uverenja ili dozvole. Najpre za brašno, a sada i za pšenicu.

Formalne zabrane izvoza iz Srbije u Makedoniju nema, ali on se zapravo blokira. Takvi postupci se kose i sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

„Uredba podjednako pogađa obe strane privrede, i naše izvoznike i njihove uvoznike i mi negde dnevno gubimo više od 40.000 evra zato što ne izvozimo pšenicu u ovom trenutku.

Kupci naše pšenice u Makedoniji tvrde da se te mere ne odnose na sve pšenice, odnosno na dobavljače, već da se selektivno primenjuju, najčešće na našu pšenicu. E onda to nije dobro, jer mi gubimo“, kaže Vukosav Saković, direktor Udruženja „Žita Srbije“.

U Udruženju „Žita Srbije“ kažu da je makedonska pšenica lošeg kvaliteta, pa je nerado kupuju i njihovi mlinari. Zato su, kažu, vancarinske barijere i podignute da bi tamošnji proizvođači prodali svoju robu.

Dok se spor ne reši, Ministarstvo trgovine Srbije zatražilo je razgovor s kolegama u Skoplju, a upućen je i zahtev Cefti za održavanje specijalnog komiteta. Razmišlja se i o nepopularnim merama.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić rekao je da ćemo zaista biti prinuđeni da recipročne mere uvedemo.

Od milion i petsto hiljada tona pšenice, koliko Srbija ukupno izveze, najveći kupci u regionu su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

– (Danas)