уторак, 28 маја, 2024
vesti online

ŠTEDNJA Magistre i inženjere „Srbijašuma“ naterali da prodaju jelke

Pedesetak magistara i inženjera „Srbijašuma“ ovih dana prekvalifikovano je u prodavce novogodišnjih jelki na više lokacija u gradu.

Radnici će kao trgovci raditi 13 dana u tri smene

Foto: D. Milenković / RAS SrbijaRadnici će kao trgovci raditi 13 dana u tri smene

Oni su naterani da rade ovaj posao 13 dana u tri smene, a ovo je prvi put da „Srbijašume“ prodaju sadnice na manifestacijama. Ideju za ovaj biznis je, kako saznajemo, osmislio komercijalni direktor Tihomir Murić, inače prijatelj predsednika Srbije Tomislava Nikolića i član Glavnog odbora SNS-a. Za zakup štanda na sajmu izdvojio je pozamašnih 250.000 dinara, što daleko premašuje potencijalnu zaradu od prodaje 47 jelki. Čak i kada bi se sve one prodale, pazar bi bio petostruko manji od zakupnine štanda.

Da bi koliko-toliko uštedeo, Murić je za promotere i prodavce angažovao viskoobrazovane radnike.

– Magistri i inženjeri iz firme naterani su da odu da prodaju jelke. Gde ide novac od prodatih jelki i zašto ih ne dele građanima – pita se jedna od radnica.

U „Srbijašumama“, međutim, ističu da su od svog osnivanja prodavali novogodišnje jelke u njihovim rasadnicima. Ove godine su, kažu, odlučili da učestvuju i na manifestaciji „Beogradska zima“ na tri lokacije kako bi „edukovali decu i mlade o značaju šuma i očuvanja životne sredine“.

– Zaposleni svakodnevno organizuju kreativne i edukativne interaktivne radionice prilagođene dečjem uzrastu o značaju prirode, očuvanja šuma, načinu sadnje i nege sadnica. S obzirom na to da je glavni cilj učešća u ovim manifestacijama edukativni, neophodno je da radionice vode visokoobrazovani inženjeri, stručni u oblastima o kojima predaju. Prodaja jelki s busenom na Beogradskom sajmu je prateći deo edukativnog programa o značaju kupovine jelki s busenom – kazali su u „Srbijašumama“.

Zarada u budžet firme  (Blic)