петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Stotine hiljada mina preti Balkanu: Najviše ih je na teritoriji Bosne

Međunardni dan borbe protiv mina juče je obeležen u celom svetu, ali je region i dalje ugrožen. Stanje su posebno pogoršale prošlogodišnje poplave. Najveći broj mina nalazi se na teritoriji Bosne i Hercegovine, Hrvatske i na području Kosova. U Srbiji je ugroženo jedino područje oko Bujanovca i sela Jamena.

U BiH je opasnost od mina najveća

 

U regionu Bosna i Hercegovina prednjači po zagađenosti i broju poginulih sa oko 120.000 mina na više od 9.000 lokacija. Samo od 1996. do danas od mina je poginulo 600 osoba.

 

U Hrvatskoj se nalazi oko 60.000 mina u 78 gradova i opština, a od 1996. do danas tamo je poginulo 198 osoba.

 

Na Kosovu je u poslednjih 15 godina od mina poginulo 116 osoba, dok je 458 povređeno. Do sada je tamo očišćeno 48 miliona kvadratnih metara terena, a očekuje se da će ostatak terena biti očišćen tek za 10 godina.

 

Srbija je uspela da očisti područje s minama iz ratnog sukoba sa Hrvatskom. Sumnja se samo da postoji još minskih naprava na području sela Jamena, mada treba izvideti i situaciju u Bujanovcu, pošto se pretpostavlja da je u njemu minirano oko tri miliona kvadratnih metara.

 

Dodatni problem s minama i drugim eksplozivnim sredstvima stvorile su poplave koje su region zadesile prošle gdoine.

 

U bosanskoj Posavini reka Sava poplavila je veliku teritoriju i svi stanovnici bili su evakuisani. Ali oni ni danas nisu sigurni, iako su se vratili kućama. Voda je sa sobom odnela i znake koji su upozoravali na opasnost od mina, pa ljudi nisu sigurni kuda smeju da se kreću.

 

– Tamo još niko ne ide u šume. Niko ne sme da seče drva, svi kupuju, čak i oni koji imaju šume. Postoje samo male staze kojima smete da se krećete, a svim ostalim putevima kroz šumu možete proći samo na sopstveni rizik – kaže novinarka Al Džazire, Natalija Lučić. (Blic)