уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Švajcarski gorki lek za migrante

Politika prema azilantima zvaničnog Berna je uspešnija nego ona EU, izjavila je Lea Verthajmer, portparol švajcarske državne sekretarke za integraciju Simonete Somaruge.

 

„Naš udeo u prijemu izbeglica opada u poređenju sa EU“, rekla je ona, navodeći da se od 2012. u Švajcarskoj smanjuje broj tražilaca azila, dok istovremeno raste jasno u susednoj Austriji i Nemačkoj.

 

Verthajmer je bečkom dnevniku „Kronen cajtung“ kazala da su eksperti državnog sekretarijata u Bernu analizirali uzroke ovog smanjenja.

 

Strategija tretmana tražilaca azila se promenila.

 

„Za državljane iz zemalja koje važe za bezbedne države uspostavili smo ubrzani postupak. Za samo 48 sati je sve rešeno“, objasnila je novu strategiju Verthajmer.

 

Uz to Švajcarska tražiocima azila i u ubrzanom postupku stavlja na sapolaganje besplatne pravne savete, preko kojih se sve izbeglice informišu korektno o šansama za dobijanje azila.
Zbog toga je, kako je dodala, prihvatanje negativnih odgovora povećano, a broj višegodišnjih postupaka sa žalbama, kao što je slučaj u Austriji, daleko manji.

 

„Važno je da izbeglice mogu ponovo dostojanstveno da se vrate u njihovu domovinu“, naglasila je Verthajmer, ukazujući na značaj savetovanja pri povratku.

 

Švajcarska nudi čak i finansijsku pomoć za novi start tražilaca azila u njihovoj domovini.

 

„Važna stvar je, takođe, da se naš novi način delovanja pročuo preko interneta među azilantima i krijumčarima, zbog čega su prešli na druge zemlje“, uverena je ona.
Aktuelno Švajcarskoj ide na ruku i prelazak sa mediteranske rute, preko Italije u Švajcarsku i Nemačku, na balkansku rutu. (BLIC)