среда, 29 маја, 2024
vesti online

ŠVAJCARSKI MUSLIMANI ZAHTEVAJU: Ukloniti krst za zastave!

Muslimani u Švajcarskoj zahtevaju da se beli krst sa zastave Švajcarske ukloni. To je hrišćanski simbol i on „više ne odgovara muslimanskoj multikulturalnoj Švajcarskoj“. 

Čija je Švajcarska? (Ilustracija: Pravda)

Muslimanska grupa koja stoji iza ovog, reklo bi se neozbiljnog, zahteva poznatog kao „Drugi“, počela je nacionalnu kampanju u oktobru i pozvala sve građane da promene zastavu Švajcarske kao bi ona bila „manje napadna“ za muslimane.

Zahtev za menjanje zastave Švajcarske primljen je sa besom i sasvim sigurno će uticati na antimigrantsku politiku.

Silvija Fluckiger odbornik konzervativne Švajcarske narodne partije izjavila je da su zahtevi neprihvatljivi. „Potpuno je neprihvatljivo. Ništa se neće menjati na našoj zastavi. Oni će tražiti još više, sledeći zahtev je da menjamo ustav.“

Marijana Binder, portparol desnog centra hrišćanskih demokrata rekla je: „Ovo je upravo ono što je nedostajalo, da moramo da menjamo zastavu. Švajcarska zastava je deo švajcarskog identiteta, upravo zato što poziva sve koji žele da budu uključeni… čak i imigrante.“

Previše vredan… brend?!

Štefan Brupbaker, generalni sekretar liberalnih slobodnih demokrata je rekao: „Ovo je potpuna besmislica. Švajcarski krst je izuzetno uspešan i vredan globalni brend. To je simbol uspeha i kvaliteta. Mi ćemo njega zadržati na zastavi, iz ljubavi prema Švajcarskoj“. (Pravda)