понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

Svi mole Ivanova da se predomisli – uzalud

Skoplje – Uzaludno je, kako stoje stvari, ubeđivanje vodećih makedonskih stranaka, Sjedinjenih Država, Brisela, Londona, Berlina, Sofije… – predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ne odustaje od svoje odluke da od krivičnog gonjenja abolira 56 političara, njihovih saradnika, biznismena i drugih ličnosti osumnjičenih za korupciju. Odluka Ivanova izazvala je ovih dana nerede u Skoplju – demolirana je i njegova kancelarija – i drugim makedonskim gradovima, a u trenutku pisanja ovog teksta spremali su se novi protesti.

 

Za razliku od gorepomenutih faktora koji ističu da odluka o pomilovanju predstavlja ozakonjenje korupcije i potkopavanje vladavine prava, Ivanov i dalje smatra – uprkos nemirima – da ona doprinosi rešavanju političke krize, kako je rekao na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da ostaje pri svojoj odluci, čvrsto ubeđen u njenu ispravnost.

Ivanova su juče molili da se predomisli vladajuća VMRO-DPMNE, na čiji je predlog biran za predsednika 2009. i 2014, opozicione stranke SDSM i DUI Alija Ahmetija, nemački šef diplomatije, predsednik Bugarske… Bez uspeha.

Lider VMRO-DPMNE i donedavni premijer Nikola Gruevski lično je juče uručio zahtev te stranke Ivanovu da preispita svoju odluku. Lideri SDSM Zoran Zaev i DUI Ali Ahmeti uputili su pismo Ivanovu u kojem traže da odustane od pomilovanja. „Svojim ponašanjem vratili ste Makedoniju u srednji vek deleći građane na nedodirljive i obične smrtnike“, naveli su Zaev i Ahmeti u pismu.

Dan pošto su Vašington i London zatražili od Ivanova da „preispita“ svoju odluku, slične poruke su stigle iz Berlina i Sofije.

„Veoma sam zabrinut zbog poslednjeg razvoja događaja. Odluka predsednika da od krivičnog gonjenja oslobodi političare i zvaničnike osumnjičene za velike nepravilnosti potkopava vladavinu prava i pravnu sigurnost. Ova odluka je protivna dogovoru iz Pržina (na osnovu kojeg je prošle godine dogovoreno da Gruevski podnese ostavku i da budu održani fer izbori, prim. aut.) koje su postigle partije i potkopava rad Specijalnog tužilaštva i njegov mandat da istraži sve zloupotrebe vlasti. Sada prioritet mora da bude udvostručavanje napora da se u bliskoj budućnosti obezbedi zajednički dogovoren minimum uslova da bi bili mogući verodostojni izbori“, saopštio je juče ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

„Korupcija najviših krugova vlasti treba da se istražuje, a ne da se amnestira“, rekao je juče u telefonskom razgovoru Ivanovu predsednik Bugarske Rosen Plevneliev, prenosi BIRN Makedonija. Plevneliev je izrazio podršku Specijalnom tužilaštvu koje, kako je rekao, treba da nastavi istrage i potpuno sprovođenje dogovora iz Pržina. „Građani očekuju pravdu i ona im ne može biti oduzeta“, rekao je bugarski predsednik svom makedonskom kolegi.

U okolnostima kada izgleda niko na političkoj sceni Makedonije ne podržava odluku Ivanova o aboliciji, predsednik Sobranja Trajko Veljanoski juče je raspisao vanredne parlamentarne izbore za 5. jun. SDSM, koja je vodeća opoziciona stranka, ranije je saopštila da na izbore neće izaći, a Sjedinjene Države i Evropska unija, koje su prošle godine pomogle dogovor iz Pržina, sugerisale su da izbori ne mogu biti legitimni zbog odluke Ivanova.

Uz to, da bi izbori bili fer potrebno je da se pročisti birački spisak, da mediji izveštavaju uravnoteženo i da se kazne svi prijavljeni za zastrašivanje birača, ponovila je juče portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

– (Danas)