петак, 31 маја, 2024
vesti online

Tajkuni oteli čak 580.000 hektara državne zemlje

Srbija godišnje gubi čak 100 miliona evra zbog neizdavanja u zakup više od 580.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Kraj pljačke: Novi zakon uvodi rigorozne kazne za uzurpatore zemljišta

To ne znači da ovo zemljište niko ne obrađuje, već je u najvećoj meri reč o zloupotrebama i korupciji u koju su umešani tajkuni, velike kompanije i lokalne samouprave. Tačnije, opštine tajkunima daju zemlju na obrađivanje bez evidentiranja i zvanične naplate zakupa.
Međutim, novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da uvede red u davanje zemljišta u zakup.

– Zakon predviđa da će opštine ostati bez sredstava iz budžeta Srbije ako ne donesu program davanja zemljišta u zakup. Biće uvedene i rigorozne kazne za uzurpatore, a nelegalni usevi biće oduzeti – kažu u Vladi Srbije.
Država je po osnovu uzurpiranja za devet godina naplatila 29 miliona evra, dok se još oko 22 miliona evra potražuje kroz sudske postupke.
Novi zakon omogućiće malim poljoprivrednim proizvođačima da unaprede proizvodnju kroz otkup zemljišta.
– Isključivo proizvođači koji u posedu imaju do 30 hektara moći će da kupe do 20 hektara na teritoriji opštine na kojoj imaju prebivalište najmanje tri godine – objašnjavaju u Vladi. (Blic)