среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Tramp za strožu imigracionu kontrolu državljana Francuske

Tramp za strožu imigracionu kontrolu državljana Francuske

nedelja, 24.07.2016. u 08:37

(Фото Ројтерс)

VAŠINGTON – Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je da bi zemlje poput Francuske, koje su pogođene terorizmom, mogle da budu podvrgnute „ekstremnoj imigracionoj kontroli”, što bi bila jedna od mera za sprečavanje terorističkih napada u SAD.

Na pitanje novinara televizijske mreže En-Bi-Si da li bi taj njegov predlog mogao da dovede do toga da samo malom broju ljudi iz Evrope bude dopušten ulazak u SAD, Tramp je odgovorio: „Možda se i to dogodi. Moramo da budemo pametni, oprezni i jaki”, prenela je agencija AP.

Taj američki milijarder je pre nekoliko meseci predložio privremenu zabranu ulaska muslimana iz inostranstva u SAD i kritikovao administraciju predsednika Baraka Obame zato što nastavlja da prima izbeglice u Siriji.

Tramp je i u obraćanju učesnicima Nacionalne konvencije Republikanske stranke u četvrtak rekao da SAD „moraju odmah da zaustave imigraciju iz svake zemlje koja je ugrožena terorizmom dok se ne uvedu strože kontrole na granicama”, ali nije pomenuo ni muslimane, ni Siriju, Irak ili druge bliskoistočne zemlje, navodi AP.

On je u intervjuu En-Bi-Siju ukazao na „specifične probleme” u Nemačkoj i Francuskoj, koje su poslednjih nedelja bile pogođene terorističkim napadima.

Na konstataciju voditelja da su te zemlje ugrožene terorizmom, Tramp je rekao: „Zaista jesu. I znate zašto? To je njihova krivica, zato što su dozvolili ljudima da dođu na njihovu teritoriju.„

On je zatim predložio „ekstremnu imigracionu kontrolu” i dodao: „Moramo da budemo oštri, moramo da imamo stroge standarde. Ako čovek ne može da dokaže ono što mora da dokaže, neće ući u ovu zemlju”, prenosi Tanjug.(Politika)