уторак, 20 фебруара, 2024
vesti online

TUŽILAŠTVO PROTIV POVERENIKA Šabić: Taman posla da ugrožavam bezbednost

Taman posla da ugrožavam bezbednost države – kratko je za „Blic“ prokomentarisao Rodoljub Šabić tužbu koju je protiv njega podnelo Republičko javno tužilaštvo, ne želeći da ulazi u detalje celog slučaja.

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Tužba protiv poverenika podneta je Upravnom sudu u Beogradu jer je od Ministarstva odbrane tražio da Fondu za humanitarno pravo dostavi podatke čije bi objavljivanje, kako ocenjue tužilac “ugrozilo odbranu zemlje, nacionalnu i javnu bezbednost, kao i ličnu bezbednost oficira i podoficira”.

Fond za humanitarno pravo ocenjuje da podnošenjem tužbe protiv Šabića Republičko javno tužilaštvo zloupotrebljava zakonska ovlašćenja u cilju zaštite pojedinaca i institucija od odgovornosti za zločine iz prošlosti, nauštrb prava javnosti da zna, te da ove tužbe zapravo predstavljaju otvoreni napad na službu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„UGROŽAVA BEZBEDNOST SRBIJE“ Danas: Tužilaštvo podnelo tužbu protiv Šabića

Republičko javno tužilaštvo (RJT) podnelo je još u maju tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, saznaje Danas.

Šabić je naime u martu doneo rešenje kojim je Ministarstvu odbrane naložio da bez odlaganja dostavi FHP prave informacije, odnosno kopije dokumenata iz kojih se može saznati kada je Goran Jeftović imenovan na mesto štapskog oficira Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, do kada se nalazio na tom mestu i koji je imao čin.

Tužba, koja je protiv Šabića podneta još u maju, potpisala je Snežana Marković, zamenica RJT Zagorke Dolovac.(Blic)