уторак, 20 фебруара, 2024
vesti online

U Nemačkoj zabrana burke?

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazier, predložiće više mera bezbednosti uključujući i zabranu odeće koja pokriva lice – burke i nikaba.

Piše: FoNet

Berlin četvrtak, 11. avgust 22:44

U Nemačkoj zabrana burke?

De Mazier će nastojati da zakon na snagu stupi pre parlamentarnih izbora 2017. godine.

Mera bezbednosti predviđaju povećanje broja policajaca, pojačavanje video nadzora na aerodromima i železničkim stanicama, mogućnost da lekari prekrše pravo pacijenata na poverljivost ako pacijent planira teroristički napad i stroža pravila za dobijanje dvojnog državljanstva.

Zabranu odevnih predmeta koji pokrivaju lice nedavno je predložio i Jens Span, jedan od istaknutih pripadnika desnog krila vladajućih hrišćanskih demokrata.

„Zabrana punog vela, to jest burke i nikaba, već odavno kasni. Ne želim videti burku u ovoj zemlji. Ja sam burkofob“ rekao je Span.

U Francuskoj je od 2010. godine na snazi zakon koji zabranjuje nošenje nikaba na javnim mestima. Mali broj žena je kažnjen po toj osnovi, ali ne postoje podaci da li je taj zakon imalo doprineo smanjivanju opasnosti od terorističkih napada.

Predlog su ocenili kao populistički predstavnici nekih muslimanskih organizacija u Nemačkoj.

„Kako to možete sprovesti u praksi? Burke uglavnom nose turistkinje iz Saudijske Arabije“, rekao je Gokaj Sofoglu, istaknuti član turske zajednice u Nemačkoj, prenose agencije.

– (Danas)