SMEDEREVSKA PALANKA – Stotinak radnika JKP „Vodovod“ je zaposelo dvorište preduzeća, protestujući zbog toga što im se duguju 24 plate, a firma je u blokadi dve godine.

– Jedini novac koji smo primali do pre par meseci je bio solidarna pomoć iz opštinskog budžeta, ali preko računa Sindikata, jer je račun firme blokiran već 700 dana. Sada ni to ne dobijamo, uz obaveštenje da nije po zakonu – kaže predsednik ASNS Aleksandar Bošnjaković, napominjući da su poslednjih 10.000 dinara dobili pre petanestak dana.

Proteklih 12 meseci, inače, lokalna samouprava je davala novac za saniranje kvarova, delove, gorivo i plate radnicima. Iako to zakonom nije dozvoljeno, opravdanje je bilo da ne mogu 60.000 ljudi ostaviti bez vode. Zato je Državna revizorska institucija podnela prekršajnu prijavu protiv tadašnjeg predsednika opštine, a Palančani se i ovog leta suočavaju sa resktrikcijama koje su, saznajemo, neophodne jer čak četiri bunara nisu u funkciji. „Vodovod“, pri tome, nema novac za benzin, zalihe hemikalija za mrežu su na izmaku…

– Građani se vodu za piće imaju isključivo zahvaljujući naporima radnika koji su, uprkos tome što ne primaju plate, na radnim mestima. Opština je, kao osnivač preduzeća, dužna da pomogne, a predsednik opštine je, posle razgovora sa nama, obećao da će rešenje pokušati da pronađe za jedan dan. Čekaćemo ovde, jer smo doneli šatore i dušeke, a ako ne bude pozitivnog ishoda moraće da nas iznose iz firme – zaključuje Bošnjaković, a „Novosti“ nezvanično saznaju da su krajem minule sedmice svi rukovodioci „Vodovoda“ podneli ostavke.

PROBLEM

VODOVODNA mreža u Smederevskoj Palanci je duga gotovo 130 kilometara i većinom je od azbesta, pa gubici premašuju 50 odsto. Istovremeno, umesto 140 litara u sekundi – koliko bi trebalo da se grad neometano snabdeva – fabrika vode je u stanju da pripremi samo 90! (Novosti)