уторак, 28 маја, 2024
vesti online

UDARAC EVROPI Napadi u Briselu dokazali da su džihadisti KORAK ISPRED VLASTI

Bombaški napadi u Briselu predstavljaju jak udarac policiji i obaveštajnim službama ne samo u Belgiji, već širom kontinenta, jer su usledili nakon višemesečnih antiterorističkih operacija, prenosi magazin “Tajm”.

Pripadnici IS su izvršili napade u Belgiji

Foto: ISIS / screenshotPripadnici IS su izvršili napade u Belgiji

Veliki broj naoružanih policajaca pretraživao je ulice Brisela mesecima u pokušaju da razbije mrežu džihadista, koji su se „ukorenili“ u belgijskoj prestonici.

Vlasti Belgije su bile u stanju uzbune od novembarskih napada u Parizu, u kojem je učestvovalo desetak džihadista – naoružanih puškama i bombama.

Najmanje petoro napadača je došlo iz briselskog naselja Molenbeka, samo šest stanica udaljenog od stanice metroa Maelbek gde je juče eksplodirala jedna bomba.

Odgovornost za bombaške napade na aerodrom i u Briselu preuzela je Islamska država (IS), a spekuliše se da je na vreme i mesto napada uticala činjenica da je Salah Abdeslam, jedan od osumnjičenih za napad u Parizu, uhapšen u petak upravo u Briselu.

Belgijska policija ga je konačno uhvatila u Molenbeku, distriktu čije stanovništvo čine mahom imigranti iz Severne Afrike. (Blic)