NOVOSAĐANINA G. M. (33) policija je uhapsila i osumnjičila za najmanje 20 krađa bicikala. U ruke inspektora je pao neposredno pošto je na osmom spratu u zgradi u Ulici Bate Brkića jednoj sugrađanki ukrao bicikl. Ovaj slučaj samo potvrđuje da lopovi ne biraju ni vreme ni mesto, pa se krađe dešavaju i u po bela dana sa parkinga, iz podruma, ispred prodavnica, sa terasa u višespratnicama.

Procenjuje se da svakog dana nestane najmanje jedan dvodočkaš, a veruje se da godišnje više od hiljadu vlasnika ostane bez bicikla. Pre nekoliko dana na društvenim mrežama je objavljen snimak koji su postavili stanari u novosadskom naselju Rotkvarija, na kom se vidi muškarac koji je ukrao bicikl. Za taj „posao“ mu je bilo dovoljno svega nekoliko minuta, niko od stanara ga nije video, ali su sve snimile sigurnosne kamere.

Zbog ovakvih slučajeva policija će, kako poručuju iz Policijske uprave Novi Sad, pojačano raditi na otkrivanju krađe dvotočkaša. Nastojaće da i dalje, redovnim kontrolama i pojačanim patrolama na mestima gde najčešće dolazi do izvršenja ovih krivičnih dela, spreči krađe.

– Apelujemo na sve građane da svoje bicikle ostavljaju obezbeđene, ali i da slučajevima krađe bicikla prijave najbližoj policijskoj ispostavi – navode u novosadskoj policiji. – Građani treba da prijave krađu bicikla, jer se na osnovu serijskog broja, opisa i eventualnih karakteristika u izgledu može pronaći.

ZABORAVNI VLASNICI U POLICIJSKOJ upravi se već neko vreme nalazi izvestan broj pronađenih bicikala, jer vlasnici ne dolaze po njih. – Pojedini koje smo pronašli ovde stoje i godinama, a mi ih čuvamo – potvrđuju u novosadskoj policiji.

Koliko lopovi dnevno, odnosno mesečno ili godišnje, ukradu bicikla teško je izračunati, jer mnogi vlasnici i ne prijavljuju, a po nekim procenama, ta cifra je više od hiljadu. Izvestan broj bude pronađen, a mnogi krađu ne prijavljuju policiji, smatrajući da to nema svrhe, i da su ukradeni dvotočkaši poslednja stvar kojom se policija bavi.

U novosadskoj policiji, međutim, već tri godine postoji registar ukradenih stvari, među kojima su i dvotočkaši. U bazu podataka se unose svi podaci o nestalim stvarima, i zato je, kako poručuju iz novosadske policije, potrebno dati što preciznije informacije i fotografije ukoliko je moguće, jer prilikom rutinskih kontrola na terenu, policija proverava da li je reč o ukradenom predmetu ili ne.