среда, 29 маја, 2024
vesti online

Ukrajina krivično goni Berluskonija, Dveri i DSS

Ukrajina je pokrenula krivični postupak protiv bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija zbog njegove nedavne posete krimskom poluostrvu, a ista sudbina mogla bi da zadesi i srpsku delegaciju Demokratske stranke Srbije i srpskog pokreta Dveri, koji su početkom ove nedelje posetili Krim.

(Foto: Vikipedija)

Istraga protiv italijanskog političara pokrenuta je nakon što je Berluskoni u septembru ove godine posetio Krim, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je saopštio narodni poslanik Vrhovne rade Ukrajine Georgij Logvinski, Berluskonija sada optužuju za narušavanje reda ulaska na „privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine“ i „prisvajanje ili zaplenu imovine“. Na šta se odnosi poslednja optužba, ostalo je nejasno.

„Mi izjavljujemo da ćemo bez obzira na status i položaj privesti pravdi svakog, a Berluskoni nije izuzetak“, rekao je Logvinski novinarima, potkrepljujući svoju izjavu dokumentima Državnog tužilaštva i Službe bezbednosti Ukrajine.

On je kazao da je bivši italijanski premijer „javno došao na Krim bez dobijanja ukrajinske dozvole“, i podsetio je da je nedavno to učinila i delegacija francuskih poslanika.

„Danas imamo dodatne informacije o još dve delegacije. Jedna od njih je delegacija iz Srbije, a druga iz Nemačke“, dodao je Logvinski, ističući da je već upućen poziv Službi bezbednosti Ukrajine da pokrene krivični postupak protiv srpske i nemačke delegacije.

Srpsku delegaciju na Krimu predvodili su predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić i predsednik Dveri Boško Obradović. Rašković Ivić je izjavila da je zajednička delegacija došla na Krim da „pozdravi i podrži povratak Krima Rusiji, sa nadom da će isto tako Kosovo i Metohija biti vraćeni Srbiji“. Ona je rekla da je patriotski blok DSS i Dveri prvi u Srbiji, još pre godinu dana, izjavio da je Krim Rusija, kao što su Kosovo i Metohija Srbija. Berluskoni je jedan od retkih evropskih političara koji u potpunosti podržava poziciju Rusije u vezi sa ukrajinskom krizom. Delovanje zapadne diplomatije prema Rusiji posle prisajedinjavanja Krima on je okarakterisao kao „nesmotreno i daleko od konstruktivnog duha“.

Nakon posete Krima, SBU je zabranio Berluskoniju ulazak u Ukrajinu na tri godine. On, međutim, nije jedini koji se našao na kijevskoj crnoj listi. Ranije je objavljeno da su persone non grata u Ukrajini i srpski režiser Emir Kusturica, francuski glumac sa ruskim pasošem Žerar Depardje, američki reditelj Oliver Stoun (zbog podrške ruskom predsedniku) i američki glumac Stiven Sigal, koji je dugogodišnji Putinov prijatelj.

Narod Krima je, na referendumu 16.marta prošle godine, ogromnom većinom glasova (preko 95 odsto) odlučio da ispravi istorijsku grešku iz vremena SSSR-a i da poluostrvo vrati kući. Krim je zvanično ušao u sastav Ruske Federacije 18.marta 2014. godine. (Pravda)